Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Oók woningbouw in buitengebied

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode/ Meierijstad – De huidige woonvisie met vooral inbreilocaties moet worden losgelaten, er moet echter ook niet uitsluitend in het buitengebied worden gebouwd tot een veertiende woonkern, maar iets daar tussenin. Die ‘middenkoers’’ kreeg donderdag tijdens de beeldvormende avond brede steun van de politiek. Woningbouwregisseur Guido Mertens leidde de fracties vakkundig via diverse stellingen naar een aanpak om de woningbouw in Meierijstad te versnellen, zonder verlies aan ruimte en kwaliteit.

Sommige stellingen waren in de ogen van de aanwezige raadsleden te absoluut. Een meerderheid was bijvoorbeeld vóór een actiever grondbeleid door de gemeente – met andere woorden, de gemeente moet zelf actiever bouwgrond kopen en verkopen. Om dan als harde voorwaarde te stellen dat alle grondexploitaties van de gemeente zichzelf financieel moeten bedruipen ging de meesten te ver.

Zowel Mertens als menige fractie herinnerden aan de aan de manier waarop de gemeente moet leren kijken naar woningbouw-initiatieven: niet “nee, tenzij” maar “ja, mits”. En zich realiseren dat bestemmingplannen kunnen worden gewijzigd, als daar aanleiding voor is. Dat zou bijvoorbeeld een kans zijn voor inspreker Heleen van der Nat uit Schijndel, die met haar stichting ‘De Groene Bloem’ ecologisch verantwoorde Tiny houses wil realiseren maar steeds opliep tegen het ambtelijk mantra ‘dat past niet binnen het bestemmingsplan’.

Deze koerswijziging mag gerust een doorbraak worden genoemd, maar moet uiteraard nog verder worden uitgewerkt en door de gemeenteraad worden bekrachtigd. De toon is echter gezet en de meeste neuzen staan dezelfde kant op. Enige terughoudendheid is wel geboden, want politiek is niet altijd voorspelbaar. De zogeheten vereveningsheffing bijvoorbeeld kwam ook weer op tafel. Dit is een ‘boete’ voor projectontwikkelaars die niets doen aan sociale woningbouw en die ten goede komt aan projectontwikkelaars die dat wél doen. De heffing werd eerder dit jaar door het CDA ondersteund, om vervolgens tot veler verbazing in de gemeenteraad mede door CDA te worden afgeserveerd. Donderdagavond bleken de Christendemocraten tóch weer voorstander. 

Wethouder Rik Compagne was bijzonder tevreden over het verloop van de avond, zeker nu de provincie met nieuwe prognoses is gekomen waardoor de woningbouw nog een tandje bijgeschakeld moet gaan worden. Gezien de oogst van donderdag, betwijfelde hij of daar nog een extra beeldvormende avond voor nodig was.