Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Weer over het weer

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Juli 2020 was een maand, die weer voor het eerst sinds lange tijd kouder was dan normaal. Er viel minder regen dan in andere julimaanden en de zon liet zich net wat vaker zien dan normaal.

Op alle fronten kouder dan normaal
Het was in juli was voor het eerst sinds lange tijd kouder dan dat we gewend zijn. Zowel de maximumtemperaturen, de minimumtemperatuur als het gemiddelde waren lager dan de waarden die we mochten verwachten. Toch hadden we aan het einde van de maand nog net een tropische dag te pakken met 34,6°C op de teller. De gemiddelde middagtemperatuur was 22,6°C en dat is bijna een volle graad lager dan de 23,5°C waar we rekening mee moeten houden.
Ook in de nachten was het frisser dan in andere jaren in juli. Gemiddeld koelde het af tot 11,3°C, dat is meer dan twee graden kouder dan het normaal van 13,4°C. Woensdag 22 juli koelde het af tot 6,8°C en dat was daarmee de koudste ochtend van de maand.
De etmaaltemperatuur was met 17,4°C ruim een halve graad lager dan die van het langjarige gemiddelde van 18,2°C. Zaterdag 11 juli moesten we het doen met een etmaaltemperatuur van 13,8°C en op de laatste dag van de maand hadden we naast de hoogste temperatuur ook het warmste etmaal. Over de hele dag gemeten werd het die dag 25,9°C.

Minder regen dan dat we gewend zijn
Het was vorige maand droger dan normaal. In totaal tapten we 48,9 liter regen per vierkante meter af. Dat is ruim twintig liter minder dan normaal. De meeste regen viel meteen op de eerste dag van de maand. Toen viel er 25,8 millimeter neerslag, de rest viel verspreid over nog zeventien andere dagen. In totaal bleef het op dertien dagen helemaal droog in de afgelopen maand.

De zon maakte het aan het slot goed
Met 214 uur zonneschijn hadden we zestien uur meer zon dan normaal. In deze tijd van het jaar is dat iets meer dan een volle dag. Lang leek het erop dat juli somberder zou blijven dan in andere jaren. Maar aan het eind van de maand maakten de wolken plaats voor de zon en met een eindspurt kwam het totaal aantal zonuren in juli net wat hoger uit dan het gemiddelde van 198. De zonnigste dag hadden we ook weer op vrijdag de 31e, die dag begeleidde de zon ons 14 uur en 15 minuten, dat was goed voor 92,6% van de tijd. Woensdag 8 juli liet de zon zich helemaal niet zien, maar ook 14 en 16 juli bleven op enkele minuten na ook zonder zon.

Kort samengevat, was juli 2020 kouder dan normaal, viel er net wat minder regen dan anders en kregen we de zon een volle dag meer te zien dan gemiddeld.