Waterhappen!
Waterhappen! Foto: Jos van Nunen

Hooidonkse Kano Club trotseert de regen

Algemeen Sport

Sint-Oedenrode - Ze lieten zich zondag niet kennen, de leden van de Hooidonkse Kano Club. Maar liefst 55 bikkels trotseerden tijdens de jaarlijkse kanowedstrijden bij de Dommelbrug aan het Hazenpad de elementen en kregen het water niet alleen van onderen, maar ook van boven.

"Als ze van de glijbaan in het water komen worden ze tóch nat" relativeert clubsecretaris Pepijn Soons. Dus de wedstrijd valt niet in het water? "Absoluut niet. Hooguit de sfeer een beetje. Want met zulk weer heb je natuurlijk niet veel publiek". Het is niet alleen nat, maar ook guur en koud. De deelnemers aan de kant kunnen kiezen tussen droog maar koud onder het tentzeil, en warm maar nat bij de vuurton ernaast. In hun grote loods is het wat beter te hebben, maar je wilt bij je maten én bij de wedstrijd blijven, toch?
De sfeer onder de – veelal jonge - leden is prima en de weinige supporters moedigen hun favoriet hoog maar niet droog vanaf de brug aan. "Ja, meters maken nu!". De wedstrijd was eigenlijk in juni al gepland, maar ging toen niet door omdat er veel te weinig deelnemers inschreven, legt Soons uit. Om diezelfde reden gingen de wedstrijden rafting, die voor afgelopen zaterdag gepland waren, niet door. Maar zondag dus wel, er was genoeg animo voor de kano slalom, een olympische sport.
Niet alleen de wedstrijden zijn spannend voor HKC, dat inmiddels al 25 jaar in Rooi zit. Ze kijken ook met enige spanning naar de ontwikkelingen in het project 'Droge voeten in Sint-Oedenrode' van Waterschap De Dommel. Wordt de Dommel op hun stek verbreed met acht meter, of wordt het twaalf meter of meer? "Dat kan voor ons betekenen dat we onze loods moeten aanpassen, of zelfs verplaatsen. Dat laatste is wel mogelijk, het heeft een houten skelet dat opnieuw gebruikt kan worden, maar wel een nieuw dak want de (bitumen) dakplaten blijven dan niet heel. Gelukkig ziet het waterschap ons als een volwaardige stakeholder in het project" aldus Soons. Verder landinwaarts? "Nee, dat zal dan verder stroomafwaarts zijn. De kosten? Het waterschap heeft regels voor schadeloosstelling in zo'n situatie. Als wij bij herbouw iets meer willen, komt dat natuurlijk voor onze eigen rekening."
Even later, buiten, heeft de wedstrijdleidster daar wel een idee bij. "Ik zou zeggen: laat die elektriciteit eruit en zet er hometrainers neer" zegt ze lachend. "Dan kunnen onze leden hun eigen stroom opwekken en krijgen meteen een warming-up." Even later wordt ze weer serieus en loopt naar de microfoon, "Allemaal, we hebben besloten om niet te veel pauzes te nemen. We willen voorkomen dat veel mensen dadelijk blauw zijn van de kou."


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding