Afbeelding
Foto: harry fiolet(c) hgfiolet@hetnet.nl, Harry Fiolet

Edelhertbronstexcursies in Het Groene Woud

Algemeen Natuur en Milieu

Deze herfst organiseren Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd weer bronstexcursies naar de edelherten in Het Groene Woud. Het jaarlijkse ritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien en (dreigende) gevechten. De bezoekers gaan met ervaren gidsen op pad in Het Groene Woud en met een beetje geluk kunnen zij toeschouwer zijn van dit spektakel. Alle informatie is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl, waar belangstellenden zich kunnen inschrijven voor deze bijzondere ervaring.

Brabants burlen
Sinds 2017 zijn er weer edelherten in Brabant. Ze leven in de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen, in het hart van Het Groene Woud, tussen Liempde, Oirschot en Best. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap. Het is de enige plek in Brabant waar edelherten leven.
Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met af en toe flink wat wapengekletter gelden, in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en te dekken. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes.

Bronstbezoek
Van 25 september tot en met 26 oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Op zondag 6 en 20 oktober zijn er nog extra bronstexcursies in de ochtend voor vroege vogels. De herten zijn het meest actief in de schemering. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde (van Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd). Het volledige overzicht met excursiedata en meer informatie over de edelherten is te vinden op?www.edelherteninhetgroenewoud.nl.

Aanmelden is voor alle bronstexcursies verplicht en er is een maximum van 15 personen per groep. Deelname kost 9,50 euro per persoon. Deze prijs is inclusief een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Bezoekerscentrum?D'n Liempdsen Herd?in Liempde. De excursies op 2, 12 en 26 oktober zijn exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap.