Logo mooirooi.nl
Ruud (l) en Twan laten enkele computers zien die ze gratis weggeven.   | Fotonummer: 16db2f
Ruud (l) en Twan laten enkele computers zien die ze gratis weggeven.
Op de koffie bij...

"We zijn de zoekmachine voor onze klanten"

Sint-Oedenrode - Tussen dikke regendruppels door manoeuvreer ik me richting de Schoolstraat in Olland. Op nummer 7 woont Twan van den Akker van TotalTech IT Professionals. Hem ken ik al jaren, maar ik heb hem al even niet meer gezien. Daarom kijk ik uit naar deze versie van Op de Koffie bij… die zal gaan over de verjaardag van zijn bedrijf, over zijn fascinerende passie voor computers en over een ludieke circulaire actie. Een duidelijk bordje verwijst me naar de deurbel: dingdong!

Door: Jeroen van de Sande

Niet Twan, maar zijn zoontje doet open. Vader verschijnt ook snel ten tonele en we praten wat bij in de keuken met Ollands uitzicht: groen, veel groen. Het kantoor en de werkruimte van TotalTech grenzen aan het huis en de ruime tuin. Onder een mooie (en beschutte) overkapping nemen we plaats. Medewerker Ruud Albers schuift aan, want hij nam contact met ons op om aandacht te besteden aan het twintigjarig bestaan van TotalTech. Ik richt me op Twan: 'Je moet wel jong zijn geweest toen je begon?' "Dat klopt, eigenlijk bestaat TotalTech eenentwintig jaar, want een jaar voor mijn afstuderen was ik er al mee bezig." 'Toen was de liefde voor computers er al?' "Haha, hoe ver wil je terug", lacht de Ollandse ondernemer. "Van mijn communiegeld kocht ik mijn eerste computer, een Commodore 64. Daarna volgde de ene na de andere." Twan speelde niet alleen met de computers. Hij nam ze ook technisch onder handen. Demonteerde en monteerde ze en ontdekte wat je er allemaal mee kon. "Toen was het nog zo: wie een computer heeft, zal er ook wel verstand van hebben. Bij mij was dat op een gegeven moment ook zo." Daarom kreeg Twan steeds vaker de vraag van zijn omgeving om problemen met computers op te lossen. Het officieuze begin van TotalTech.

Twan startte vanuit zijn ouderlijk huis aan de Stompersstraat met de werkzaamheden waar hij nog steeds dankbaar voor is. Tot zijn ouders er gek van werden. "We konden niet meer fatsoenlijk door het huis lopen. Overal lagen spullen", blikt Twan gniffelend terug. Zijn eerste echte kantoor was aan het Kofferen en daarna huisde de zaak enige tijd aan de Heuvel, samen met het zelfbedachte winkelconcept Digitotaal. Middenin het dorp, vandaar dat TotalTech vrijwel dagelijks zichtbaar was. De zaak draaide prima, maar door omstandigheden koos Twan voor de huidige opzet. "We zijn misschien minder zichtbaar, maar we zijn al die tijd nog volop 'in business'. We zijn er nog gewoon!" Net als in de afgelopen twintig jaar is TotalTech nog steeds de hulp voor computerproblemen, voor consumenten én bedrijven. Daarnaast richten ze werkplekken in, zijn ze expert in internet en emailtoepassingen en verlenen ze systeembeheer en maatwerk in branchegerichte programmatuur. Eigenlijk alles wat te maken heeft met IT. In het logo staat dan ook niet voor niets: IT Professionals. "We zijn de zoekmachine voor onze klanten. Bel ons en het wordt geregeld!" geeft de eigenaar aan.

Dat hij een echte ondernemer is, blijkt uit het feit dat Twan naast TotalTech nóg een onderneming runt: Mijndata.com. Een platform waar iedereen zijn eigen digitale kluis kan beheren voor documenten als jaarcijfers, verzekeringspapieren, testament, paspoort etc. "Waar bewaar jij je documenten?" vraagt Twan aan mij. 'Overal', weet ik snel. "Precies! maar op Mijndata.com heb je alles inzichtelijk en weet je precies wat je aan persoonlijke documenten hebt. Bovendien zijn ze uitstekend beveiligd. Dat is in het kader van de AVG steeds belangrijker!" Twan maakt me niet alleen nieuwsgierig. Hij heeft duidelijk een punt. Op dit moment zijn ze met grote partijen in gesprek om dit massaal weg te zetten. Als het goed is, wordt er binnenkort meer over bekend.

Ludieke actie
Verderop in deze krant vind je de ludieke actie van TotalTech, maar Ruud wil het graag even toelichten. "We geven twintig computers weg. Ze zijn gebruikt, maar nog hartstikke prima. Het zou enorm zonde zijn om ze weg te gooien. Ideaal voor gezinnen die geen computer kunnen betalen of verenigingen die er eentje hard nodig hebben."

Circulair ondernemen noemen ze dat. Perfect passend in de tijdsgeest van vandaag de dag. Als ik naar huis ga, wijst Twan me op een bak oud ijzer aan de poort. "Dat haalt mijn zoontje eens per maand op in de buurt. Hij heeft ook al zijn eigen bedrijfje", zegt hij trots. Een typisch geval van zo vader zo zoon…

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u met Kerst uit eten?Reageren!