Logo mooirooi.nl
Het Nederlandse leger in de Peel.   | Fotonummer: 7797c3
Het Nederlandse leger in de Peel.

Een klein dorpje in een grote oorlog (deel 4)

Sint-Oedenrode - Op de vroege morgen van 10 mei 1940 luiden overal de klokken. Het onvermijdelijke is gekomen. De radio meldt dat Duitse troepen sinds 3:55 uur de Nederlandse grens overtrekken. Niet alleen Nederland wordt aangevallen door Duitsland, ook België en Luxemburg krijgen te maken met de Duitse agressie. Toch zijn in Rooi alleen nog maar Duitse vliegtuigen te zien, die bovendien ook nog eens heel hoog in de lucht vliegen.

Hoofdstuk 4: Oorlog.

Net als de rest van de Rooise jeugd gaan Ties en Hend die dag gewoon naar school. Maar gerust zijn de jongens niet op wat er allemaal gebeurt. Zeker Ties maakt zich zorgen, want het legeronderdeel van zijn vader is enkele weken geleden overgeplaatst naar de Maasstellingen. Meester Van Schijndel overlegt met meester Van den Brand over de ontstane situatie. Uiteindelijk besluiten de twee leraren nadat ze ook nog met de juffen van de meisjesschool hebben gesproken, dat het 't beste is als iedereen naar huis gaat. Na Pinksteren zien ze wel weer hoe het dan verder moet.
Echt blij met de vrije dag is niemand. Van de oorlogshandelingen is in Rooi nog niets te merken, maar je kunt aan alles en iedereen merken dat het niet goed gaat. Terwijl de meiden vooral binnen blijven, gaan de jongens tegen een uur of tien toch maar naar buiten. Het is dan wel oorlog, maar in geen velden of wegen zijn er Duitsers te bekennen. Hend en Ties besluiten om naar de Knoptoren te gaan. De afgelopen weken waren zij daar vaker. Het Nederlandse leger heeft boven bij het uurwerk een uitkijkpost ingericht. Vandaaruit kan de hele omgeving in de gaten worden gehouden. Misschien dat de militairen die daar gestationeerd zijn wat meer kunnen vertellen over het verloop van de strijd.

Maar in tegenstelling tot de afgelopen weken is er voor de twee vrienden dit keer geen kans om de toren te beklimmen. De militairen die uitkijk houden bij de toren verbieden het tweetal om naar boven te gaan. "Veel te gevaarlijk", is het verhaal. Ondanks dat de twee praten als Brugman, komen zij de toren niet in. Over het verloop van de strijd worden ze ook al niet veel wijzer.
Ook van de berichten op de radio kom je niet meer te weten. Er wordt nauwelijks iets vertelt en als je de nieuwslezer moet geloven, dan doet het Nederlandse leger het nog niet zo slecht. De Duitsers worden bij de Maas tegen gehouden en er zijn verschillende Duitse vliegtuigen neergeschoten. Maar iedereen die in Rooi het aantal vliegbewegingen richting het westen ziet en even later ziet hoeveel vliegtuigen weer terugkeren naar het oosten, die weet dat de meeste Duitse vliegtuigen gewoon weer naar Duitsland terugkeren.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende woensdag
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!