Afbeelding

Krentenbaard komt steeds vaker voor

Algemeen

Sint-Oedenrode - In onze praktijk Manu komen een moeder en haar schuchtere zoon van 9 jaar binnenlopen. Hij vertelt dat hij al drie weken rondloopt met een krentenbaard. Het begon op zijn lip en heeft zich uitgebreid naar het gebied rondom de neus. Het is zeer pijnlijk en belet het eten waardoor hij verzwakt is geraakt.

Antibiotica zalf werkt niet. Wij geven hem op basis van de specifieke kenmerken van de krentenbaard en andere symptomen een homeopathisch middel. Na twee weken zien we hem in de praktijk terug: "Één dag na inname van het middel herstelden de aanwezige korsten en kwamen er geen nieuwe blaasjes meer bij. Na vier dagen was de pijn weg en had ik weer honger." De moeder meldde bovendien dat hij na de behandeling met het homeopathisch middel minder snel geïrriteerd was en minder last had van zijn darmen in vergelijking met de afgelopen twee jaar.

Krentenbaard, ofwel Impetigo, is een veel voorkomende huidziekte onder kinderen (0-14 jaar). Dit jaar zijn er in Nederland 50 % meer kinderen met krentenbaard gezien bij de huisarts dan in het jaar 2017 (NIVEL). De NRC meldt dit ook in de editie van 27 oktober. Al in 2006 meldde de huisartsen-onderzoeksgroep NIVEL een gestage toename van krentenbaard.
Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën en bestaat uit blaasjes, korstjes en puskoppen en komt meestal voor op het gezicht waardoor het zo opvalt. Het gaat normaal gesproken vanzelf weer weg na een periode van pijn en jeuk. Het is besmettelijk en verspreidt zich daarom makkelijk onder jonge kinderen.

Hoe komt het nou dat deze huidziekte steeds vaker voorkomt?
Krentenbaard wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus Aureus. Ons afweersysteem bouwt doorgaans weinig immuniteit op tegen de bacterie zeggen arts-microbiologen. De oorzaak hiervan is onbekend. Arts-microbiologen denken verder dat de toename deels te wijten is aan het steeds vaker voorkomen van de Multi Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA). Behandeling van krentenbaard gebeurt o.a. dmv antibiotica. Als gevolg van Antibiotica gebruik ontwikkelt zich een ongevoeligheid voor het antibioticum. Antibiotica creëren hun eigen ondergang daarmee. Het gevolg is dat krentenbaard meer voorkomt.

De vraag rijst dus: "Hoe kunnen we effectiever omgaan met krentenbaard"?

Wij hebben de ervaring dat wanneer de eigen afweer sterker wordt, krentenbaard minder kans krijgt en eerder herstelt. Het verhaal van de jongen in onze praktijk is een voorbeeld van het belang van het versterken van de eigen afweer. De versterkte afweerreactie zorgde ervoor dat de jongen nu zelf de bacterie aan kon. Daarnaast verbeterde zijn spijsvertering en werd hij emotioneel stabieler. Dit is een bekend verschijnsel in de homeopathie. De homeopathie versterkt namelijk de afweer en brengt meer orde waardoor ook andere uitingen van een verstoorde balans kunnen herstellen.

Arts integrale geneeskunde: S. Ottenheijm
Praktijk Manu
Tel: 0638224536