Floris Alkemade in de Knoptoren
Floris Alkemade in de Knoptoren Foto: Jeroen vd Sande

Floris Alkemade gekozen tot Architect van het jaar

Algemeen

Sint-Oedenrode - De bezoekers van de website Architectenweb.nl hebben Floris Alkemade gekozen tot Architect van het jaar 2018. Hij liet daarmee de andere voorgedragen architecten Winy Maas, KAAN ­Architecten, Adriaan Geuze en bureau HappelCornelisseVerhoeven achter zich. De verkiezing speelde zich donderdagavond af in Broeinest Amsterdam.

Rooienaar en architect Floris Alkemade werd drie jaar geleden aangesteld als Rijksbouwmeester. In die functie organiseerde hij drie prijsvragen om de Nederlandse architectuur te  stimuleren om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke ontwikkelingen. 'A home away from home', richtte zich op nieuwe manieren om vluchtelingen onderdak te verschaffen; 'Who cares' op vernieuwing van de zorg in naoorlogse wijken en in 'Brood en spelen' werden mogelijke oplossingen gezocht voor de gevolgen van de veranderingen in het buitengebied.

De jury had met name grote waardering voor zijn 'zichtbaarheid' en de manier waarop hij de wereld van de architectuur mobiliseert. Hij was een van de curatoren van de Internationale ­Architectuurbiennale.