Afbeelding
Foto: Henri van Weert

IVN wandeling langs de achterkant van Olland

Algemeen

Beleving van landschap en natuur in Dommeldal en Maai 
Aan de "achterkant" van Olland ligt een oud en verrassend natuur- en cultuurlandschap. Zondagochtend 7 oktober begeleiden natuurgidsen van IVN Rooi een wandeling door dit gebied met populierenbossen, hoge akkers, lage beemden en oude Dommelmeanders.

Op enkele minuten lopen vanuit Olland ligt een heel bijzonder en afwisselend landschap met hoge natuurwaarde. Het is een oud agrarisch gebied waar aan de ene kant moderne boomkwekerijen zijn en verderop percelen onder het beheer van Brabants landschap. Het gebied kent verschillen in hoog en laag, stilstaand en stromend water en allerlei soorten planten en dieren. In deze tijd van het jaar zijn de eerste herfstverschijnselen duidelijk zichtbaar. Bladeren beginnen te verkleuren en veel bes-dragende struiken zitten vol met vruchten. Na de lange droge zomer hebben veel planten nog een inhaalslag gemaakt, waardoor er ook nog veel in bloei staat.

Er wordt gewandeld door het Dommeldal en het bosgebied de Maai, waarbij aandacht is voor het ontstaan van dit landschap. Vanzelfsprekend wordt er ook genoten van alle planten, dieren en andere natuurverschijnselen die we tegenkomen. Onder andere de geelgors, roodborsttapuit , boomklever en ijsvogel zouden we kunnen ontmoeten.

Het startpunt is zondagmorgen om 10:00 uur op de parkeerplaats van v.v. Ollandia aan Den Ekker 1a. Hier zal de wandeling rond 12:00 uur ook weer eindigen. Aangezien er ook door weilanden wordt gelopen zijn laarzen of ander waterbestendig schoeisel aan te raden.Deelname is gratis en alle belangstellenden zijn van harte welkom om mee te gaan. Inlichtingen: ivnrooi@gmail.com of www.ivnrooi.nl