Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Wat vindt u?

Algemeen

Sint-Oedenrode -  In deze nieuwe rubriek willen we graag uw mening horen over zaken die spelen binnen Sint-Oedenrode. Vorm uw mening over het onderwerp en stuur uw reactie van maximaal 300 woorden naar redactie@demooirooikrant.nl. Deze oproep plaatsten we afgelopen week en we kregen meerdere reacties binnen. Die kunt u lezen op deze pagina. De oproep luidde als volgt:

Bouwen aan de voet van de Knoptoren
Er zijn vergevorderde plannen om te gaan bouwen aan de voet van de Knoptoren. Het gaat om het gebied hier links op de foto. Achter enkele gebouwen en huizen door, aan de rand van de Dommel en de Eerschotsestraat komt nieuwe bebouwing richting de toren. Het gaat om (patio)woningen en een appartementengebouw. Het bestaande zicht op de Knoptoren kan niet worden gehandhaafd.

Knoptoren: icoon van Sint-Oedenrode

De Knoptoren is hèt beeldmerk van Rooi. Of je nu terugkomt van vakantie, of van je werk over de A50 naar huis rijdt: als je onze Knoptoren ziet, weet je: ik ben weer thuis! Dat gevoel bepaalt of je een echte Rooienaar bent!
Projectontwikkelaar OKKO wil woonruimtes realiseren tussen Eerschotsestraat en de Oostelijke Randweg. OKKO wil een appartementengebouw van 16m hoogte neerzetten vlakbij de oude Dommelarm. Niet alleen verdwijnt dan een deel van de Knoptoren uit het zicht, bouwen op die plek bedreigt óók de zeer kwetsbare natuurwaarden van de Dommel en haar oevers (de z.g. 'groenblauwe mantel').
Verder is o.a. voorzien in de bouw van patiowoningen pal langs de Oostelijke Randweg. Die woningen krijgen aan de achterzijde een z.g. 'dove' gevel van 6m hoog om de geluidsoverlast van de Randweg en de A50 weg te nemen. Het wordt er zo niet mooier op.
Ook wil OKKO een deel van de Dommeloever verlagen om de toekomstige bewoners van dit gebied rechtstreeks toegang te geven tot de Dommel, die zich juist op deze plek diep in het land heeft ingeslepen. Verlagen van de Dommelarm vernielt definitief het historisch landschap.
De Knoptoren en het omliggende gebied, is de oudste kern van Rooi. Niet voor niets stond hier al vóór het jaar 1000 het eerste parochiekerkje van ons dorp, de voorganger van de latere Grote of Sint-Maartenskerk uit de eerste helft van de 15de eeuw.
Sloop van de oude bedrijfsgebouwen van Stalo Medico aan de Eerschotsestraat en sluiting van het nabijgelegen tankstation biedt mogelijkheden om op de vrijkomende grond woonruimte te realiseren. Maar dan wel onder de strikte voorwaarde dat het huidige zicht op de Knoptoren blijft bestaan en het eeuwenoude landschap niet wordt aangetast. Rooi moet mooi blijven, óók voor de generaties na ons!

Richard de Visser
Korenlaan 80

Bouwen aan de voet van de Knoptoren

Een authentiek stukje Rooi dreigt opnieuw te moeten verdwijnen als gevolg van de strijd tussen het vermogen van de projectontwikkelaar en het onvermogen van bestuurders. Toevallig liepen wij vanmiddag op het fietspad langs de ventweg die naast de A50 loopt en we dachten: "Wat een mooi -, lekker rommelig- en ruig stukje Rooi." En wat jammer als dit zou gaan verdwijnen!
Zijn er dan helemaal geen alternatieve "inbrei-locaties" meer te vinden in Rooi? Wat gebeurt er bijv. met de gebouwen van de Rooise mavo waarvan in februari 2019 de huurtermijn afloopt? Wat is de bedoeling van de gronden die liggen tegenover de oude melkfabriek, tegen de Valstraat aan?

En verder: wie is of wordt de nieuwe eigenaar van het perceel zoals op de foto in DeMooiRooiKrant, en waarom worden wij als ingezetenen in bijna het laatste stadium pas ingelicht?
Zijn we sentimenteel geworden met z'n allen als we steeds maar weer praten over "behoudt het goede"? Er zijn in het (jongste-) verleden al veel meer pareltjes uit het Rooise landschap verdwenen en het zou eigenlijk schandalig zijn als dit plan doorgang zou vinden. Helaas: de kaarten worden tegenwoordig in Veghel geschud en niet langer in Rooi. Leve de fusie, leve Meijerijstad !
En kun je/mag je dit plan uitvoeren als je wéét dat de Knoptoren definitief uit het zicht verdwijnt?
"Bezint eer ge begint…!" Nú kan het nog. Ik wens de uitvoerende- en besluitvormende instanties veel wijsheid, of is dit ijdele hoop?

J.K.Raaijmakers
Koninginnelaan 33


Bouwplannen bij de Knoptoren

Niet alle details van het gepresenteerde plan om langs de A58 en in de nabijheid van de knoptoren woningen te bouwen heb ik kunnen bestuderen, maar de situatieschets alleen al roept vragen op en vormt een reden voor bezorgdheid.
Wie vanaf het zuiden over de A50 rijdt wordt getroffen door het rustgevende beeld van de knoptoren en zijn landelijke omgeving. De Rooienaar wordt bij die aanblik overmand door het gevoel dat hij (bijna) thuis is. Het zou een schande voor de beleidsmakers zijn als ze dat zicht op Rooi aan de thuiskomers en voorbijgangers zouden ontnemen. De knoptoren kan worden gezien als de Eifeltoren van Rooi. Volgens de tekst bij de situatieschets wordt met de woningbouwplannen langs de A50 echter het vrije zicht op dit beeldbepalend stukje Rooi (verder) ontnomen. In Rooi is in het verleden al zoveel moois tenietgedaan. Laten we die fout niet weer maken. Als er noodzaak is tot woningbouw in Rooi, zijn er vast wel minder kwetsbare plekjes te vinden!

Hans Vervloed

Bouwen aan de voet van de Knoptoren? Natuurlijk niet!

Het alleroudste centrum van Sint-Oedenrode lag rond de Knoptoren. Historische kenmerken daarvan zijn gelukkig nog bewaard gebleven. De Knoptoren is al eeuwenlang een markant oriëntatiepunt vanuit de wijde omgeving. Wie heeft niet dat fijne gevoel als je onder het viaduct van de A50 in Nijnsel van verre vakanties terug komt, de Knoptoren ziet opdoemen en denkt: "Ha, we komen thuis".

En als je dan de afslag nadert, en de Dommel met haar natuurlijke omgeving ervaart, voel je de trots voor dit eeuwenoude erfgoed van Rooi. In 2012 werd in de toekomstvisie voor Rooi de Knoptoren als icoon van ons dorp bestempeld. Eind 2016 werd de Knoptoren en haar omgeving gelukkig als "beschermd dorpsgezicht" bestemd, inclusief een belangrijk deel van het uitzicht vanaf de A50. Wat schetst mijn verbazing? Nog geen twee jaar later wordt het bouwplan "HAVS-terrein" gepresenteerd om tot óp de oever van de Dommelarm te bouwen.
Met één pennenstreek wordt dit unieke en historische plekje rond de Knoptoren om zeep geholpen.
Het plan wil een appartementencomplex van 16 meter hoog bouwen óp de kop van de Dommelarm en de Oostelijke Randweg langs de A50! En als dat nog niet erg genoeg is, wil men bij oostelijke entree van ons dorp ook nog een lange "dove stenen muur van 6 meter hoog" langs de Randweg aanbrengen. En als je het conceptplan (391 bladzijden) doorgeworsteld hebt, wordt het mooi beschreven, maar zal dit plan hier diepe wonden slaan. Men wil ook nog een bos tegen de Dommelarm grotendeels slopen voor uitzicht van appartementen op het Dommeldal.
Ben ik tegen bouwen achter de Eerschotsestraat? Nee, met respect voor een groene entree van Rooi en voor dit unieke en iconische plekje, gun ik iedereen een woning. Heren politici en bestuurders én Rooienaren: laat dit plan in hemelsnaam aanpassen!

Rinus van der Heijden

De gemeente heeft een bouwopdracht! Er moeten in Rooi in de komende 10 jaar 600 woningen gebouwd gaan worden. Men heeft een aanjaagteam in het leven geroepen.
Het risico is nu dat we allerlei projecten opstarten die geen samenhang hebben en niet aansluiten bij een woonvisie op langere termijn.
Wat zijn de criteria? Gaat men de Rooise draad respecteren, negeren of herschrijven ? Ik zou graag willen zien hoe de visie van de huidige raad is ten aanzien van Rooi zoals het moet zijn in de toekomst. Gaan we wijken vormen op plaatsen waar natuur, cultuur, dorpsgezicht niet aangetast wordt? Gaan we met projectontwikkelaars in zee die slim geïnvesteerd hebben en rekenen (letterlijk) op aanpassing van bestemmingsplannen. Het moet m.i. in ieder geval garanderen dat Rooi, Rooi blijft (met rentmeesterschap ten aanzien van natuur, cultuur en historie). We hebben de laatste 20 jaar al teveel blunders gemaakt!!

Romano van der Meijden

Wat wij vinden, is toch niet belangrijk, want de gemeente heeft daar geen boodschap aan. Het kleine stukje natuur bij de Knoptoren gaat men gebruiken voor de bouw van huizen. Hierdoor gaat het belangrijke referentiepunt als je bijna bij de afslag Sint-Oedenrode bent verdwijnen! Maar ook het kleine stukje natuur bij de Dommel verdwijnt. Het oude pand van slijterij de Leijer gaat ook verdwijnen. Jammer van zo'n oud pand. Sinds we Meijerijstad geworden zijn, heb ik de indruk dat wij Rooienaren niet meer meetellen.

Marianne van Lieshout

Ik woon in Eerschot, ik zou het erg jammer als die rand van Rooi bebouwd zou worden. Het is een mooi stuk ongerepte natuur rondom de Knoptoren waar veel mensen wandelen en fietsen. Waar voorstellingen gegeven worden rondom de Knoptoren. De Knoptoren staat er mooi tussen het groen en wat oude huisjes, het zou echt zonde zijn als dit door nieuwbouw verstoord word. Ook zitten hier veel vogels en andere diertjes. IK BEN TEGEN! Groetjes een bewoner uit Rooi die houdt van natuur!

Els Stamps

Wat ik vind?

Hoop en verwacht ik te delen met héél véél Rooienaren.
De Knoptoren moet altijd boven alles uit blijven steken!
Hoe moet ik in godsnaam anders zo mooi de weg naar huis blijven vinden?

Ik lieg niet als ik schrijf dat mijn hart nog steeds 'opspringt in mijn schoot' als ik hem zie. Dan weet en voel ik bijna thuis te zijn.

Joke van Slagmaat – van Rooij

Als daar gebouwd gaat worden, wat al jaren een wens is, komt de bebouwing te dicht bij de A 50 en te dicht bij de varkens boer en kippenhouder.
 

Groet, R Stuurman

Niet snel knip ik een artikel uit een krant. Toch was het een tijd geleden zover toen ik een ingezonden stuk las van Richard de Visser met de titel; Zicht op Knoptoren behouden. Vol verbijstering heb ik dit zitten lezen! Ik heb het daarom ook uitgeknipt, omdat ik er meer van wilde weten. Ik klim niet snel in de pen, maar bij het idee dat men HET beschermde dorpsgezicht van Rooi aan wil tasten, is het onmogelijk om het niet te doen.

Wie bedenkt zoiets?! Verbaasd ben ik om te horen dat de bedenkers uit ons eigen mooie Rooi komen. Zouden de bedenkers dan niet het gevoel hebben weer helemaal thuis te zijn, als ze over de A50 terug rijden na bijvoorbeeld een vakantie, en de Knoptoren in al zijn pracht in zijn mooie groene omgeving zien staan? Of telt gevoel en trots op ons dorp niet, maar telt alleen winstbejag?

De Knoptoren met een rijke historie, liggend aan een prachtige groene Dommelarm waar heerlijk te wandelen en te fietsen is. De natuur rustig zijn gang gaat. Je moet er toch niet aan denken dat dit beschermde dorpsgezicht wordt omgeven door storende elementen, wat zo'n appartementengebouw en geluidswal op die plek zijn. Eigenlijk moet iedereen die Rooi een warm hart toedraagt deze plannen niet accepteren!

Als er appartementen gebouwd "moeten" worden lijkt het mij een beter idee om de mogelijkheid te bekijken om deze appartementen eerst maar te vestigen in de 3 kantoorvilla's die er vlakbij staan en waar enkele ruimtes al jaren leeg staan. De hoogbouw bij de knoptoren is zeer zeker erg ongepast! Er zijn voldoende redenen te bedenken waarom dit krankzinnige plan niet door mag gaan. Hoop dat de bestuurders van onze gemeente hun verstand goed gebruiken en dit ook op tijd inzien.

Ria van Kuijk