Afbeelding

Rooienaren zeventien uur op de fiets

Algemeen

Sint-Oedenrode - Afgelopen zaterdag hebben vijf leden van WTC Gerry van Gerwen uit Olland de Ronde van 12 gefietst. Het is de langste racefiets-toertocht van Nederland voor wielerfanaten.

De route van deze monstertocht met een totale afstand van 432 km voert door alle twaalf provincies van Nederland. Men heeft de keuze uit een drie-, twee- of eendaagse tocht.
De route loopt van de start in Lent-Nijmegen in Gelderland naar de finish in het Groningse Leek. In sommige provincies worden grote afstanden afgelegd, met aan kop de provincie Brabant met zo'n 140 km, een derde deel van de hele Ronde van 12 Toertocht. Maar er zijn ook drie provincies (Limburg, Zeeland en Drenthe) die het met minder dan twee kilometer op hun grondgebied moeten doen. Dit om de tocht zo efficiënt mogelijk oftewel 'zo kort mogelijk' door de twaalf provincies te laten gaan. Er werd gefietst door polders, bosgebieden, dorpen en steden. Het landschap varieert van prachtige weidsheid zoals het groene Hart in Zuid-Holland, tot de open polders van Flevoland en van idyllische dorpjes tot een kort stukje door een industriegebied.
Uiteraard gingen de vijf WTC GvG-leden de uitdaging aan deze tocht in één (kalender)dag te fietsen. Zo vertrokken Mart van Heeswijk, Eric Muusz, Wim van de Langenberg, Karel Hendriks en Willy Brus zaterdag 7 juli om 00:00:01 uur vanuit Lent om vervolgens iets meer dan 17 uur later (17:15u.) in Leek te finishen. Dit mag een puike prestatie genoemd worden. Zeker gezien het feit dat de fietsers met tegenwind – noordenwind - te kampen hadden.