Kai, David, Tim, Stan, Sito, Koen en Frederique leggen de laatste hand aan het programmeren van hun robots.
Kai, David, Tim, Stan, Sito, Koen en Frederique leggen de laatste hand aan het programmeren van hun robots.

Roois team klaar voor First Lego League

Algemeen

Sint-Oedenrode - Aankomende zaterdag is het zover, dan staan deze zeven technische toppers in de voorrondes van de First Lego League Challenge. Na maanden brainstormen, bouwen en programmeren staat hen in Eindhoven een spannende wedstrijd te wachten.

Ieder jaar vindt de First Lego League plaats, een internationale wedstrijd gebaseerd op lego voor leerlingen van negen t/m zestien jaar oud. De wedstrijd daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. "In september hebben we een pakket gekregen met heel veel lego onderdelen", vertelt Frederique. "Van deze onderdelen hebben wij twee robots gebouwd en geprogrammeerd om verschillende opdrachten uit te voeren. Binnen 2,5 minuten moeten de robots zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren en een jury gaat ons daarop beoordelen." De zeven jonge techneuten hebben de robots helemaal zelfstandig gebouwd en geprogrammeerd. Iedere zaterdagmiddag kwam het team in Mariëndael twee uurtjes bij elkaar om aan hun project te werken.

Aan de wedstrijd is een thema gekoppeld en dit jaar is er gekozen voor Hydro Dynamics, oftewel 'water'. "Wij hebben een systeem bedacht om regenwater op te vangen voor herbruik. We hebben hiervoor onderzoek gedaan op het internet, contact opgenomen met het CDA, een wethouder en een prototype gebouwd. Naast de wedstrijd met de robots, moeten wij ons plan voor de jury presenteren." Alhoewel de kinderen veel liever bezig zijn met het bouwen met lego, hebben zij hun uiterste best gedaan om er een spetterende presentatie van te maken.

Vorig jaar won het team de Robot Strategie & Innovatieprijs. Of het team dit jaar weer in de prijzen valt, is nog even afwachten.