De crash in De Bilt in 1943.
De crash in De Bilt in 1943.

Wie hielp Amerikaan Donald Oliver Mills?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Cor Vervoort heeft zijn jeugdjaren in Sint-Oedenrode doorgebracht, waarna hij via Oosterhout in Dongen terecht is gekomen. Nog altijd voelt hij zich met Rooi verbonden. Momenteel schrijft Cor een boek over de belevenissen van zijn moeder en haar buurtgenoten tijdens de oorlogsjaren. In het boek staan de ooggetuigenverslagen van mensen, die het allemaal nog zelf meegemaakt hebben.

Cor's moeder woonde op de Willibrordushoek in Eerde, nagenoeg op de plaats waar op 24 september 1944 de Corridor door de Duitsers afgesneden werd. Slechts bij weinig mensen is het bekend dat deze dramatische gebeurtenis geleid heeft tot het mislukken van Operatie Market Garden.
Op 20 oktober 1943 heeft zijn moeder en een aantal van haar buurtgenoten een Amerikaans bemanningslid van een B-17 op de Kuilen (toen gemeente Sint-Oedenrode) zien landen. Wonder boven wonder is deze Amerikaan aan de Duitsers ontsnapt en op 20 december 1943 via België, Frankrijk, Spanje en Gibraltar veilig in Engeland terug gekeerd. Na veel zoekwerk, de hulp van het Airborne Comité en enkele nog levende ooggetuigen uit Eerde, kwam tenslotte de verlossende tip van tweede wereldoorlog onderzoeker Co de Swart uit Neerbeek.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende woensdag