Sporttalent van Rooise bodem: Lita van Weert

Algemeen

Sint-Oedenrode bulkt van het talent in allerlei takken van sport. DeMooiRooiKrant brengt ze de komende maanden in beeld. Waar zijn deze jonge sporters goed in? Wat willen ze bereiken? In de eerste aflevering ontvangen we schoonspringtalent Lita van Weert.  

Lita van Weert (8) is sinds haar vijfde al aan het schoonspringen. Ze heeft meerdere gouden medailles gewonnen en mag zich al Nederlands Kampioen noemen op de 1- en 3-meter plank. Een reuzetalent dus. 

Waarom ben je begonnen met schoonspringen?
"Papa en mama zagen dat ik heel veel kunstjes deed in het water. Ze lieten mij toen een filmpje zien en daarna mocht ik proeflessen doen bij PSV Schoonspringen. Ik vond het heel leuk en toen ben ik begonnen met schoonspringen. Het hoogste waar ik nu vanaf ben gesprongen is de 7.5 meter van de toren."

Wat vind je het allerleukste aan de sport?
"Dat je heel de tijd van de plank mag springen. Ook dat je allemaal kunstjes mag doen en leuke sprongen. Het leukste tot nu toe vind ik de wedstrijden."

Hoe vaak train je?
"Ik train vier keer in de week (10 uur) in het Pieter van de Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Ik heb twee trainsters. Nora, die spreekt Engels, en Celine, dat is een torenspringster. Mijn zusje zit nu ook op schoonspringen. Zij traint niet bij mij, maar soms moet ik wel tegen haar bij wedstrijden. Als ze dan laatste wordt is dat niet erg omdat ze een van de jongste is van Nederland."

Wat heb je al bereikt en wil je nog bereiken?
"Ik ben dit jaar Nederlands Kampioen geworden en in 2016 was ik Sporttalent van het Jaar in Sint-Oedenrode. Ik zou in de toekomst heel graag nog mee willen doen met de Olympische Spelen. Het liefste als torenspringster. Ik kijk op tegen mijn trainsters, omdat zij heel erg goed zijn. Nora heeft meegedaan aan de Olympische Spelen en Celine zit in het Nederlands Team en deed afgelopen jaar mee aan de wereldkampioenschappen."

Sinds vorige maand heb je nu ook je eerste sponsor, hoe voelt dat?
"Ik vind dat heel leuk. Ik heb een mooi trainingspak met Stylish Kappers erop. Voor papa en mama is dat ook wel fijn denk ik, want je moet wedstrijd geld betalen en omdat ik veel wedstrijden doe is dat best veel geld."

Jij bent stuntdubbel geweest in de tv-serie 'De regels van Floor', hoe vond je dat?
"Heel erg leuk. Ik moest toen een mooie sprong van de 3-meter doen, want de hoofdrolspeelster durfde dat niet. Ik kreeg toen een pruik op omdat ik op het meisje moest lijken, want ze had donkerder en langer haar dan ik. Het wordt pas in 2018 uitgezonden dus ik moet nog even wachten voor ik op tv kom."