Ruud de Wit bekijkt nog even goed de afmetingen van de toren.
Ruud de Wit bekijkt nog even goed de afmetingen van de toren.

Oude uitkijktoren legt het loodje

Algemeen

Sint-Oedenrode - De kou heeft inmiddels haar intrede gedaan, maar dat weerhoudt Ruud de Wit er niet van om zijn droom te verwezenlijken. Vrijdag is hij gestart met zijn project om de uitkijktoren van zijn vader te gaan vervangen voor een nieuwe. Gelukkig krijgt hij hulp van familie en de Heemnatuurgroep, want het is een hels karwei.

Aan de rand van de Dommel, met de Knoptoren in mist omringd op de achtergrond, werd vanmorgen gestart met de sloop van de rotte uitkijktoren die bijna elf jaar geleden is geplaatst. De bouw was destijds een IVN afstudeerproject van Mari de Wit. Vorig jaar overleed Mari en dus kreeg zoon Ruud het idee om de vervallen toren nieuw leven in te blazen om zijn vader te eren.
Ruud is maanden bezig geweest om sponsoren en vrijwilligers te vinden om zijn werk te kunnen voltooien. Met succes, want enkele weken geleden maakte hij bekend dat de toren er definitief gaat komen. De hele maand december heeft de geboren Nijnselnaar vrij genomen om de klus te klaren.
Zo klonk vanochtend getimmer en gezaag vanuit de Dommelbeemden. Met familie en Mari's vrienden van de Heemnatuurgroep begon Ruud aan deel één van het project: de afbraak. Na enig wurmen en wrikken, lukte het de heren en dames uiteindelijk om de vergane toren tegen de vlakte te krijgen. "De komende weken ga ik aan de slag met de opbouw van de nieuwe toren. Het hout ligt bij Van Aarle houtbedrijf klaar. In totaal gaat het om honderd meter hout! Het is de bedoeling dat ik de toren voor het grootste gedeelte opbouw en dat we hem daarna hier naartoe brengen. Dit gebied is in deze tijd van het jaar vaak lastig te bereiken maar het zou moeten lukken", blikt Ruud vooruit.  

Net voor de toren ten val komt, doet Ruud ook nog even zijn verhaal voor Omroep Brabant radio en tv. Zijn telefoon begint direct te zoemen als hij net live zichtbaar is geweest. Zijn familie en vrienden leven mee. Binnenkort kunnen ze samen met Ruud eindelijk weer eens de hoogste plek van de toren innemen. Dat zal een emotioneel moment zijn…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding