Afbeelding

Gaat de kermis het circus achterna?

Algemeen

Vakbladen en media signaleren verontrustende ontwikkelingen bij de kermis, waarvoor landelijk steeds minder belangstelling bestaat. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal exploitanten en het aantal kermissen daalt.

Uit onderzoeken zou blijken dat de vergrijzing hierbij een belangrijke rol speelt, en de vele alternatieve vormen van tijdsbesteding voor jeugd en jongeren. Exploitanten zouden ook concurrentie zien in het toenemend aantal festivals en pretparken. Er is tevens sprake van 'branchevervaging'. Zelfs de traditionele suikerspin, tot voor enkele decennia bijna exclusief verbonden aan de kermis, zie je ook bij andere evenementen als braderieën. Er is onderzocht of het tij nog te keren is en zo ja, op welke manier. Het bieden van meer afwisseling voor de bezoekers zou zo'n mogelijkheid kunnen zijn, bijvoorbeeld met aanvullend amusement als publiekstrekker.

Niet in Rooi
Bij Rooi kermis is echter (nog) niks te merken van die trend, aldus kermismeester Maartje Schraven. "Het is er nog steeds stampend druk, vooral op kermiszaterdag natuurlijk. Dat komt volgens mij ook door de goede verhouding kermis-horeca. Er is op Rooi kermis ook bijna nooit rottigheid, mede door de goede afspraken met beveiliging en politie." De ritprijzen zijn traditioneel laag, mede daardoor heeft het een regionale aantrekkingskracht, de (gratis) ouderenkermis trekt veel senioren over de streep. Maartje heeft het idee dat de alarmerende geluiden lang niet voor alle kermissen gelden, en de 'bangmakerij' ook gevoed wordt door de commercie die daar weer een verdienmodel in ziet.  In de Rooise kleine kernen is de kermis ook nog steeds overeind gebleven. Weliswaar had Nijnsel kermis het vorig decennium een dip, maar door de combinatie met meer amusement is het weer vlot getrokken.