Afbeelding

'Wij zijn een veilige basis voor de kinderen'

Human Interest

Meierijstad - Clementine de Koning kijkt toe hoe de 10-jarige Kuba uit Polen de sjoelstenen in de juiste vakjes probeert te schuiven. De behaalde scores worden daarna netjes in alle rust bij elkaar opgeteld. De 7-jarige Saron komt zich voorstellen. "Ik kom uit", ze denk even na. "Syrië?", vraagt ze aan Clementine. "Nee, Eritrea", antwoordt Clementine zachtjes. Saron lacht lief terug. "Ik kom uit Eritrea en heet Saron."

Het moge duidelijk zijn. Dit is geen doorsnee klas. Clementine is tutor in een schakelklas bij De Taalvijver Veghel. De Taalvijver is een initiatief van de gemeente Veghel in samenwerking met Skipov. De kinderen die les volgen spreken niet of nauwelijks Nederlands. Clementine: "Neem bijvoorbeeld Mohamad uit Syrië. Hij is pas vijf dagen hier." Clementine heeft samen met haar collega's een eigen vleugel in het schoolgebouw van SBO De Wissel in de Paul Rinkstraat in Veghel. De groepen zijn klein. Er is een klas voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en eentje voor 7- tot en met 11-jarigen.

IJs breken
Voordat Clementine begint aan de intensieve vorm van onderwijs probeert ze eerst het vertrouwen te winnen van de kinderen. "Je moet ze een veilig gevoel geven. Het is zo ontzettend spannend voor de kinderen. Ze komen in een hele nieuwe omgeving terecht waar ze niemand verstaan. Je ziet de kinderen soms denken 'waar heeft ze het over?'

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week