Rob van Kaathoven te midden van enkele leerlingen.
Rob van Kaathoven te midden van enkele leerlingen.

Leerlingen Fioretti ervaren ondernemerschap van binnenuit

Zakelijk

Sint-Oedenrode / Veghel - "Wat is er nodig is om een eigen bedrijf te starten en om ondernemend te zijn?" Met die vraag opende Juliën Koog, teamleider Economie van het Fioretti College in Veghel, de startbijeenkomst van het project 'From Schoolclass 2 Businessclass'. Ruim dertig vierdejaars basis- en kaderleerlingen nemen deel aan de tweede ronde van dit Europese Erasmus+ project. "Jullie worden gecoacht door ervaren ondernemers uit Veghel of Sint-Oedenrode en natuurlijk door jullie docent", sprak Koog de leerlingen toe. "Maar ook onze docenten stellen zich lerend op, want die kunnen straks hun lesstof nog beter aansluiten op wat er in de 21ste eeuw  gevraagd wordt vanuit het bedrijfsleven".

Vaardigheden
Algemeen directeur Annemien van der Veen benoemde met name de vaardigheden die je later op de arbeidsmarkt als ondernemend persoon nodig hebt: "Je moet goed kunnen samenwerken, de taken slim kunnen verdelen, nieuwsgierig en pro-actief zijn en je bedrijf en jezelf goed kunnen presenteren." Van der Veen sprak uit ervaring. Voordat ze haar carrière in het onderwijs startte, was ze zelf ook vijftien jaar ondernemer.

Coaching
De leerlingen gaan in een zestal groepjes aan de slag met het opzetten van een fictieve eigen onderneming. Ondernemer Albert Dominicus en docent Lisa van den Berg gaan met hun groepje iets doen binnen de branche van de alcoholische dranken. Ondernemer Gerard de Kock en docent Eric van der Zwaag gaan samen met hun leerlingen een elektronicaonderneming opzetten. Rob van Kaathoven en Robert-Jan Gruijthuizen gaan met hun groepje ondernemen binnen de foodbranche. Onder leiding van Thea van Hout en Eric van der Zwaag gaan leerlingen zich richten op een winkel in sportkleding. Coaches Pepijn en Frans van Rooij en docent Erik Nijhuis gaan hun leerlingen helpen met een horecaonderneming. En Vincent van Liempt en Manon Geijsels starten met hun groepje een reclamebureau.

Internationaal
Bij het Erasmus+ project zijn ook scholen en organisaties uit Italië, IJsland, Slovenië en Bulgarije betrokken. Vanuit  Nederland zijn dat Reflexion (Son en Breugel) en Anmelin (Sint-Oedenrode). Vanuit ROC de Leijgraaf zijn studenten van het ondernemersproject PIT betrokken. Kennis en ervaringen worden uitgewisseld, zodat er een groot lerend netwerk ontstaat.

Vervolgopleiding
"Natuurlijk kun je na het project niet meteen aan de slag als zelfstandig ondernemer", gaf Koog tot slot aan, "maar je hebt wel de juiste basis om een niveau 2 of 3 opleiding te volgen op het ROC. Je kent de theorie, je hebt de praktijk zelf ervaren, je beheerst de juiste vaardigheden én je bent gemotiveerd!"