Afbeelding

Nijhuis voor negende keer klompenkampioen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Sinds 1930 worden er al klompen gekeurd in ons dorp. Zowel de machinale klompen als de handgemaakte werden afgelopen dinsdag gekeurd door een vakjury. Vrijdag werd de uiteindelijke winnaar van de machinaal gemaakte klompen bekendgemaakt. De winnaar van de handgemaakte klompen wordt in een later stadium nog in het zonnetje gezet. Paul Nijhuis pakte voor de negende de titel.

Het werd een bijzondere klompenkeuring, want het was de laatste keer dat burgemeester Maas de prijs uit heeft gereikt als burgemeester van Sint-Oedenrode. Het woord werd daarom al snel aan hem gegeven en geheel in stijl verscheen de burgervader op klompen. Geen handgemaakte, dat dan weer niet…
Er hing een ontspannen sfeer in de zaal. Tussen de bedrijven door werd een grapje gemaakt en de vele klompenkenners waren alles behalve nerveus. Bij de machinaal gemaakte klompen was het opnieuw klompenfabriek Nijhuis uit Beltrum die de prijs meenam. Voor de negende keer op rij. Hij maakte de beste lage handelsklompen en de beste kinderklompen. De beste hoge handelsklompen werden gemaakt door Jolink uit Varsseveld. Nijhuis hoopt dat volgend jaar iemand anders de prijs meeneemt. "Het is tijd dat iemand anders gaat winnen. Ik ben benieuwd volgend jaar." De kans bestaat dat het gaat gebeuren, want Nijhuis wordt sinds kort op de hielen gezeten door de firma Scherjon uit Noardburgum (Fr). Jonge klompenmakers die het bedrijf van hun vader hebben overgenomen.

De prijs van de beste handgemaakte klompen is gewonnen door Martin Dijkman. Hij krijgt binnenkort de Zilveren Effer uitgereikt.