Afbeelding

In actie voor Wereld Alzheimer Dag

Algemeen

Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt in heel Nederland stilgestaan bij de hard groeiende groep mensen met dementie. Op dit moment hebben 270.000 mensen direct te maken met deze ziekte en een meervoud daarvan komt in de rol van mantelzorger terecht.

Ook in de regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard neemt het aantal mensen met dementie toe. In 2015 wonen er ongeveer 4900 mensen met dementie in deze regio, om in 10 jaar tijd te groeien naar 6850 mensen met dementie.

Veel afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren activiteiten op en rond Wereld Alzheimer Dag om aandacht te vragen voor de ziekte en de impact van dementie. Onder het motto "Loop een eindje met ons mee" organiseert Alzheimer Nederland Afdeling Regio

's-Hertogenbosch 3 wandelingen op zaterdagmiddag 24 september a.s. Onder begeleiding van een natuurgids kan iedereen mee wandelen in een natuurgebied in onze regio. Kijk op www.alzheimer-nederland.nl/activiteiten/wereld-alzheimer-dag-2016-regio-s-hertogenbosch voor meer info. Inmiddels hebben zich al meerdere mensen aangemeld waaronder ook mantelzorgers en professionals.

Dementievriendelijke samenleving                                                                                                 Ook mensen met dementie wonen graag zo lang mogelijk thuis. Dat is vaak niet makkelijk. De helft van deze mensen woont bovendien alleen. De kans is groot dat er bij u in de straat of wijk ook iemand woont met dementie. Met een klein beetje moeite en begrip kunnen we er samen voor zorgen dat een boodschapje doen of wandeling maken veilig en vertrouwd blijft. Dat helpt niet alleen de persoon met dementie, maar ook de mantelzorger, partner, dochter of zoon van deze persoon. Want mantelzorgen valt niet mee, zo blijkt uit onderzoek door Alzheimer Nederland onder een panel van mantelzorgers. De helft van alle mantelzorgers is psychisch overbelast.

Samen Dementievriendelijk
Naast de onmisbare professionele ondersteuning thuis, door een casemanager dementie, benadrukt Alzheimer Nederland het belang van een dementievriendelijke samenleving. Alzheimer Nederland is dan ook mede initiatiefnemer en uitvoerder van de campagne Samen Dementievriendelijk. Jo Caris, voorzitter van Alzheimer Nederland Afdeling Regio 's-Hertogenbosch: "Eigenlijk is het heel eenvoudig: door dementie collectief te accepteren, dus door dementie te zien als iets waar we samen mee om moeten gaan". Onze afdeling roept dan ook iedereen op om zich aan te melden bij Samen Dementievriendelijk www.samendementievriendelijk.nl en de gratis training "GOED omgaan met dementie" te doen.

Alzheimer Nederland
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Bij dementie is de verwerking van informatie in de hersenen verstoord. Dementie is doodsoorzaak nummer 1 (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek). Het is de missie van Alzheimer Nederland om dementie te voorkomen of te genezen. Tot die tijd helpt en ondersteunt Alzheimer Nederland mensen met dementie en hun omgeving. De organisatie doet dit onder andere door belangenbehartiging en lobby in Den Haag en middels de campagne Samen Dementievriendelijk. Deze campagne wordt uitgevoerd in samenwerking met Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM in het kader van het Deltaplan Dementie, met steun van het ministerie van VWS.