Wethouder Hendriks hangt de posters alvast op.
Wethouder Hendriks hangt de posters alvast op.

Start Mantelzorgcadeau 2016

Algemeen

Sint-Oedenrode - Binnenkort start de gemeente Sint-Oedenrode weer met de uitreiking van het Mantelzorgcadeau aan mantelzorgers van inwoners; het is een manier om mantelzorgers te laten zien dat de gemeente hun inzet heel erg waardeert.

Wethouder Hendriks- van Kemenade: "Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, als die door een (chronische) ziekte of beperking niet zelfstandig kunnen functioneren. Ze doen dat uit liefde en uit betrokkenheid bij die persoon en herkennen zich ook niet altijd in de term mantelzorger. Toch ben je mantelzorger als je langdurig vrijwillig voor iemand zorgt, al dan  niet in samenwerking met professionele zorg.  Dankzij de inspanningen van mantelzorgers is het vaak mogelijk voor zorgbehoevende inwoners om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen".

1 op de 4
In 2015 hebben  475 mantelzorgers zich aangemeld in Sint-Oedenrode voor het mantelzorgcadeau. Dat was een mooie start, maar wethouder Hendriks- van Kemenade is hiermee zeker nog niet tevreden: " In Nederland is éen  op de vier volwassenen ooit in zijn leven mantelzorger; bijvoorbeeld van een dementerende ouder, een broer of zus met een verstandelijke beperking, een kind met een chronische ziekte. Ik heb geen reden aan te nemen dat die aantallen in Sint-Oedenrode anders zijn. In 2016 willen we nog veel méer mantelzorgers bereiken. Daar werken we hard aan, samen met het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn de Meierij.  Maar mantelzorgers zijn namelijk niet gemakkelijk te vinden; ze kunnen lange tijd onzichtbaar blijven en het op eigen houtje redden. We willen voorkomen dat mantelzorgers overbelast  raken en ze kunnen ondersteuning krijgen als dat nodig is. Inwoners kunnen daarvoor terecht bij het Steunpunt Mantelzorg; en dat is ook de plek waar ze zich kunnen aanmelden voor het Mantelzorgcadeau."

Méér mantelzorgers verblijden
Vanuit de gemeente en het Steunpunt zijn mailings over het Mantelzorgcadeau 2016 verstuurd. Daarnaast is aan professionals en organisaties, die in  hun dagelijks werk in aanraking komen met mantelzorgers, gevraagd om mantelzorgers te attenderen op het mantelzorgcadeau. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers van scholen, huisartsen, de mensen van de thuiszorg of hulp bij het huishouden, de dagbesteding. Op diverse openbare plekken in alle kernen zullen de posters en flyers verschijnen. Het eerste exemplaar is door de wethouder inmiddels opgehangen in het gemeentehuis. Mantelzorgers kunnen het aanvraagformulier voor het Mantelzorgcadeau 2016 vinden op de website van de gemeente.