Afbeelding

2e Info-avond venherstel Vressel: minder druk, gemoedelijker en informatief

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is ook nooit goed. Op de eerste info-avond over het venherstel in de Vresselse bossen, op 12 november vorig jaar, hing het met de benen buiten en werd er ferme kritiek geleverd op StaatsBosBeheer (SBB) en Staro natuur-en buitengebied. Beide organisaties hadden op de 2e info-avond dinsdag 30 januari een forum gevormd met ervaringsdeskundigen, en een grotere zaal gehuurd in De Beckart. Het aantal genodigden dat verscheen bedroeg dit keer echter nog niet de helft van die in november, en er klonk amper kritiek.

Het venherstel is een forse operatie, waar bezoekers van de Vresselse bossen terdege rekening mee moeten houden maar blijkbaar was hierover nog veel onbegrip. SBB zou geen klachten hebben ontvangen, natuurorganisaties blijkbaar wel en ook via de lokale pers had een enkele ontstemde bosbezoeker kritiek geventileerd. Toch stond op de borden bij het bos het goede (SBB) telefoonnummer waar ze met hun klachten (hadden) moeten zijn.

Staro memoreerde de aanleiding voor het project. Vennen verdrogen en bedreigde dier- en plantensoorten verdwijnen. In de vorige eeuw aangelegde cultuurbossen met veel naaldhout zijn daar debet aan, die zijn inmiddels rond de vennen al grotendeels gekapt en verwerkt als biomassa. Het plaggen van de oevers, ondieper maken of dempen van greppels en plaatsen van stuwen staat nu op de rol. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om het waterpeil te stabiliseren, niet te verhogen.

Enige discussie was er wel over de keuze van de maatregelen. Verschillende aanwezigen pleitten bijvoorbeeld voor begrazing in plaats van plaggen. Het snoeien van het beruchte pijpestrootje met vrijwilligers is dweilen met de kraan open, betoogde oud-boswachter Bart van de Wiel. Waarom niet omheinen en schapen erop? Die eten ook beschermde plantensoorten en jonge loofboompjes, stelde SBB daar tegenover. Maar, zo stelde weer een andere spreker, die eten ook jonge naaldboompjes, die blijven dan weg, terwijl loof in veelvoud weer de kop opsteekt. Daar kwamen ze dinsdagavond niet uit, wel wordt op termijn opnieuw bezien of begrazing als beheermaatregel kan worden ingezet.

Discussie was er ook over de bewegwijzering van de wandelpaden, die in het project worden aangepakt. Tot op heden waren die gemerkt met de kleurcodes van het knooppuntenprincipe. "Ik zou toch willen adviseren om dat anders te doen" merkte Mari Thijssen, voorzitter van Stichting Het Roois Landschap, op. "Geef ieder pad gewoon een naam. " "Knooppuntmarkering werkt inderdaad niet bij, zeg maar, zondagswandelaars" viel communicatie-boswachter Marco hem bij. "Dit idee zit al in de pen."

Dat de brandput voor de brandweer helemaal begroeid en daardoor niet meer te vinden is, een van de opmerkingen van aanwonende Marianne de Grebber, is echter een zaak van de gemeente, liet het forum weten.