Afbeelding

60 km/uur op de weg naar Best

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vanaf 1978 rijd ik over de weg van Rooi naar Best en dan verder naar Eindhoven via de Boschdijk. Dat was voor mijn werk.

door: Nico van de Wetering

Vroeger bij de RPI, tegenwoordig heet dat de Grote Beek, welk een onderdeel is van de GGZE. Vroeger reed ik 25 minuten voor aanvang van mijn werktijd aan. Naar de RPI dus (waarover we vroeger gekscherend zeiden dat dat betekende: Rust Per Injectie). Ik was daar ruim 30 jaar groepsleider bij de TBS-ers. We hadden daar toentertijd de meest gevaarlijke mensen van Nederland zitten. Tegenwoordig rijd ik over deze weg heen en weer naar Best om daar de dagbesteding te verzorgen van mensen met een psychiatrische achtergrond.
Ik denk dat ik wel mag zeggen dat ik op het werk veel meegemaakt heb. Wat ik me na al die jaren afvraag is waar de grootste gekken zitten. Zoals je misschien weet, mag je tegenwoordig op de weg naar Best of terug van Best naar Rooi nog maar 60 km/uur rijden. Dat doe ik dan ook zo goed mogelijk. Maar wat gebeurt er regelmatig: mensen met lichtsignalen achter me, in de trant van 'rijd eens door', chauffeurs die claxonneren bij het inhalen en wat onlangs gebeurde: een jongeman die zijn middelvinger opstak naar me, terwijl hij me met een razende vaart passeerde. Gekkenwerk. Als ik nu naar mijn werk in Eindhoven zou moeten rijden met deze snelheid, scheelt dat zegge en schrijven nog geen 2 minuten.

Ge moet noit harder rije es dè ouwen engelbewaorder kan vliege.