Foto: Guus Boot
Foto: Guus Boot

Foto van de maand: maart

Cultuur

Sint-Oedenrode - Bij dit artikeltje is een foto afgedrukt van Guus Boot (van FotocubRooi). De fotograaf heeft zich laten inspireren door het thema "tegenlicht."

Door: Hans Vervloed

Tegenlicht betekent in de fotografie dat de foto is genomen met de camera naar de lichtbron toe. Dit in tegenstelling tot een foto die is genomen met het licht in de rug van de fotograaf (meelicht). Bij tegenlicht ontstaat een foto met een bijzondere sfeer, zoals de begeleidende foto laat zien.
Als een wandelaar of fietser met een camera schapen in een schaapskooi passeert, zal hij in verreweg de meeste gevallen de schapen van buiten naar binnen fotograferen. Bij een opname overdag is dat vanzelf een "meelichtopname". Buiten is het immers lichter dan binnen. In dit geval heeft de fotograaf ervoor gekozen de schapen van binnen naar buiten te fotograferen. Dat levert niet alleen door het minder gewone gezichtspunt een interessante foto op, maar ook door de bijzondere lichtval. De schapen bij het hek worden als het ware omgeven door een lichtkrans.
De fotograaf heeft bij het maken van de foto ook een goed moment gekozen. Tegenlichtopnamen hebben vaak minder perspectief dan traditioneel genomen foto's. Het beeld wordt vlakker doordat het licht in de lens valt. De fotograaf heeft het perspectief weten te benadrukken door de wandelaar op de juiste grootte met het beeld te verweven. Daarbij is ook van belang dat de wandelaar van de toeschouwer wegloopt. Door al deze elementen te verwerken in één foto ontstaat een krachtig beeld van een alledaags tafereel.

Tip
Maak geregeld zelf eens foto's in tegenlicht. Ook (kinder)portretten krijgen er vaak een verrassende uitstraling door. Het haar en de kleding krijgen een zachte lichtkrans. Voordeel is ook dat de geportretteerde niet in het licht kijkt en dus niet met dichtgeknepen ogen in beeld verschijnt. Pas bij het fotograferen een belichtingscorrectie toe. Anders is de kans groot dat de schaduw (die naar de lens valt) van het portret een silhouet maakt. Laat het idee achter u, dat foto's altijd met de "zon in de rug" moeten worden genomen.