Afbeelding

De jachthoorn zal nog één keer klinken….

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een Roois instituut wordt ontmanteld. Op 9 april treedt de Brabantband voor de allerlaatste keer op in De Beurs. Natuurlijk, het concert zal zeker prachtig worden, zo vertellen de voorbereidingen die in volle gang zijn, maar emotioneel wordt het ook. Een zwarte dag voor leden, oud-leden en tevens voor echte Rooienaren.

Voorzitter Henk Vervoort en dirigent Piet Claessens zijn verdrietig dat de Brabantband ter ziele gaat, maar ze weten ook dat ze er samen met de huidige leden alles aan gedaan hebben om het levend te houden. Helaas heeft het niet mogen baten. "Ik heb ontzettend veel waardering voor de huidige leden", zegt Piet. "Ze zijn altijd maar door gegaan, hebben altijd geloof gehouden en sleepten elkaar door moeilijke tijden heen. Maar toen we een vorig jaar een evenement organiseerden voor muzikanten en niemand zich aanmeldde, knapte er iets. Er was ineens geen geloof meer. Stoppen kwam ter sprake en de leden hebben daar uiteindelijk zelf voor gekozen. Ze konden het niet meer opbrengen en dat is heel begrijpelijk." De laatste jaren ging het bergafwaarts met de club. De vaste kern muzikanten werd steeds kleiner en dus kwam er steeds meer druk op de schouders van de heren en dames die nog wel lid waren. Henk: "We hebben het nog even geprobeerd door het over een andere boeg te gooien. Voor jongeren waren de 'apenpakkies' een probleem. Soms werden ze door vriendjes aan de kant van de weg uitgelachen. We besloten om een 'staande' kapel te worden met meer moderne outfits en andere muziek. Het zorgde voor een kleine opleving, maar helaas werd het niet de redding."

Rond 1982 had de Brabantband zo'n 55 tot 60 leden. Een flink aantal, maar Henk weet wel waarom dat flink is teruggelopen. "Vroeger had je alleen voetbal en muziek. Er waren er maar een paar die allebei beoefenden, maar de meesten kozen voor één van de twee. Op den duur kwamen er steeds meer verenigingen en clubs waar jeugd en volwassenen uit konden kiezen. Muziek werd verder en verder naar de achtergrond gedreven. Daarnaast stapten sommigen leden over naar een andere kapel, want er zijn in Sint-Oedenrode veel carnavalskapellen. Door volle agenda's kunnen mensen vandaag de dag niet meer lid zijn van twee verenigingen of kapellen. We zijn ingehaald door de tijd", sipt Henk.

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week