Afbeelding

Kolonel geeft Nijnselnaren duidelijkheid over airport

Algemeen

Sint-Oedenrode – In december schrok heel Nijnsel zich een hoedje toen een groot militair vliegtuig veel te laag over het dorp vloog. Woensdagavond legde Kolonel Johan van Soest uit hoe dat kon en eigenlijk niet mocht gebeuren. Een uur lang boeide hij het Nijnselse publiek in de Beckart.

Van Soest was als gastspreker gevraagd op de jaarvergadering van de dorpsraad. Een bijeenkomst die meestal een volle zaal trekt, ook deze keer weer. Hij verantwoorde zich voor keuzes van het vliegveld en excuseerde zich bijna voor de herrie en de uitstoot van 'zijn' militaire toestellen. Voornamelijk 'oude beestjes' waarvoor Van Soest liever vandaag nog dan morgen vervangers ziet komen. Helaas is het budget van de overheid te beperkt. "Daarom zijn we nu met enkele landen aan het kijken of we samen nieuwe toestellen kunnen komen", vertelt de oud F16-piloot, die bij meerdere missies in het buitenland diende.   
Natuurlijk kwamen er vragen uit de zaal over de toename van civiele vluchten en de zorgen daarover. Ook de kolonel gaf toe dat de uitbreiding van 30.000 naar 42.000 vluchten wat hem betreft de laatste groeispurt is wat vluchten betreft. Van Soest: "Gelukkig zijn de civiele vliegtuigen, vooral de nieuwe, een stuk geluidsvriendelijker en hebben we van hen weinig last. Ook met de vervuiling vanaf die hoogte valt het wel mee. Wonen langs een snelweg is schadelijker, zo is gebleken." De kolonel tipte nog website www.covm.nl. Daarop staan alle rapportages van de vluchten van en naar Eindhoven Airport. Ook staan er de klachten per betrokken gemeente op.

Vrachtwagens door het dorp
Natuurlijk werd tijdens de vergadering ook het wel en wee van het dorp besproken. Het bestuur deed mededelingen over haar werkzaamheden. Er was vanuit de zaal irritatie over hondenpoep in het processiepark en vragen over het nieuwe schoolgebouw. Daarnaast kwam het vrachtverkeer door het dorp ter sprake. Sinds de opening van het nieuwe centrum worden ze over het bedrijventerrein gestuurd om het centrum te ontlasten, maar verschillende chauffeurs lappen het aan de laars. Het bestuur gaf aan om te willen gaan tellen. Een dorpeling was hen al voor. Hij telde afgelopen week bijvoorbeeld zestien vrachtwagens in het centrum. Een schrikbarend hoog getal, vooral omdat vrachtverkeer in hartje Nijnsel voortaan verboden is. De dorpsraad gaf aan voorlopig eerst de chauffeurs er op aan te spreken. Mocht dat niet helpen dan zal in een later stadium andere stappen worden ondernomen.