Afbeelding

Rooise 'kunstteam' beleeft avontuur in Marrakech

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de Marokkaanse stad Marrakech wordt nog tot 8 mei de Biënnale gehouden. Deze grote internationale kunsttentoonstelling kent een sterke Rooise inbreng. Bij de opbouw van de tentoonstelling hebben namelijk vier Rooienaren een belangrijke inbreng gehad. Eerder kon u al in DeMooiRooiKrant lezen dat Hamid Boulghalgh, John van den Brink, Marije Vermeulen en Henk van de Wetering deze tentoonstelling mee op zouden gaan bouwen.

Wie verre reizen doet, kan veel verhalen en dat geldt ook voor de vier Rooienaren. In het Dommeltje onder genot van een glas bier of een glas wijn vertellen de vier prachtige verhalen over hun Marokkaanse avontuur. Over medewerkers van paleizen, die geen toestemming wilden geven om de kunst te plaatsen. Bazen van die medewerkers die dat ook niet durven en uiteindelijk de minister van cultuur die moet beslissen wat er moet gebeuren. Of wat te denken van oude koningspaleizen waar geen gaten in de muren mogen worden geboord. Of juist wel gaten moeten boren in oude lemen muren, maar dan wel honderd gaten, die allemaal op dezelfde hoogte moeten komen. Dat was misschien nog wel uitdagender dan een piepschuimen 'steen' van driehonderd kilo tussen twee muren klemmen.

Maar wat op de vier Rooienaren ook veel indruk heeft gemaakt is de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Marij: "ik kon daar als vrouw gewoon alleen op straat lopen, ik ben alleen naar cafés geweest en heb me nooit onveilig gevoeld". John van den Brink vult aan, "de eerste weken liepen we in onze werkkleding door de stad. We vielen helemaal niet op en de handelaars in de stad spraken ons niet aan om van alles en nog wat, dat we niet nodig hadden te kopen". "Maar", zo gaat Marij verder, " toen we op de dag na de opening in onze toeristenoutfit door Marrakech liepen, werd ons gelijk allerhande koopwaar aangeboden.

Dat een goede voorbereiding het halve werk is weten de Rooienaren inmiddels ook. Hamid: "ik was enkele weken eerder ter voorbereiding al naar Marrakech geweest. Daar had ik verschillende afspraken gemaakt, maar die bleken in de praktijk toch wat minder

Lees deze week meer in DeMooiRooiKrant