Gijs (links) en zijn zoon Pieter van der Wilt zijn beiden met techniek bezig
Gijs (links) en zijn zoon Pieter van der Wilt zijn beiden met techniek bezig

"We moeten de jeugd interesseren voor techniek"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Gijs van der Wilt ziet het als een roeping om de jeugd te interesseren voor techniek. Al jaren is hij een promotor van het technieklokaal in Mariëndael. Maar het lukte hem twee maanden geleden ook om de Nederlandse aftrap van de FIRST-challenge naar Sint-Oedenrode te halen en afgelopen vrijdag vond de presentatie van de robot van het team Rembrandts ook alweer in Mariëndael plaats.

"We moeten de jeugd interesseren voor techniek", is het eerste dat Gijs zegt als ik hem vraag waarom hij zich als voorzitter van Mariëndael naast kunst en cultuur ook zo inzet voor techniek. "Voor kinderen zijn er verschillende verenigingen, toneel, sport, schilderen, knutselen, noem maar op. Maar voor kinderen die met techniek bezig willen zijn, was er eigenlijk helemaal niets. Zij werden 'nerds' genoemd, iets dat ik inmiddels als een geuzennaam zie. Daarom is Mariëndael enkele jaren geleden begonnen met het technieklokaal om ook voor deze kinderen iets te doen".

Dat het technieklokaal een succes is geworden kan inmiddels wel worden gezegd. Enkele jaren geleden werd met lego begonnen. Technisch lego was de basis en bij landelijke wedstrijden moesten met de bouwsels diverse opdrachten worden uitgevoerd.

"Die eerste groep jongeren is inmiddels van die leeftijd dat ze het wat hogerop zoeken. Zij kunnen op termijn doorstromen naar de vervolggroep waar we werken met een soort mecano. Het frame van de robot maakt deze groep nu van mecano. De verschillende en specifieke onderdelen, waarvan we hopen dat we daar mee het verschil kunnen maken ontwerpen we zelf. Met de 3D printer die we hier hebben, kunnen we die onderdelen nu zelf precies op maat uitprinten", zo zegt Gijs.

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant