Foto: Henri van Weert
Foto: Henri van Weert

Jeugdnatuurwacht actief tijdens schoonmaakdag 

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op zaterdag 19 maart is het landelijke opschoondag. Ook in Sint-Oedenrode gaan dan mensen op pad om zwerfafval op te ruimen langs wegen en paden en zo het goede voorbeeld te geven. Jeugdnatuurwacht De Populier helpt dit jaar hieraan een handje mee. Na afloop van de schoonmaakactie gaan de natuurwachters op een excursie om te bekijken hoe afval verder wordt verwerkt.

De leden van de Jeugdnatuurwacht komen 's morgens om 09:10 uur met de fiets samen op het grote parkeerterrein vóór het Gemeentehuis (aan de Laan van Mariëndael). Om 09:15 uur is de officiële opening van de schoonmaakdag , waarna hulpmaterialen worden uitgedeeld zoals handschoenen en grijpstokken. De kinderen gaan daarna in groepen zwerfafval opruimen op een veilige, autovrije plek. Na het opruimen wordt al het opgeraapte materiaal verzameld en afgevoerd.
De jeugdnatuurwachters fietsen dan naar Van Kaathoven, het bedrijf waar afval verder wordt verwerkt. Hier volgt een rondleiding door de compostering, waarbij ze te horen en zien krijgen hoe compost wordt gemaakt van het groen-afval. De excursie zal tot ongeveer 11:30 uur duren. Voor de schoonmaakdag zorgen de kinderen natuurlijk voor kleding die eventueel vies mag worden. Verder zijn laarzen belangrijk en misschien ook regenkleding als dat nodig is.