Afbeelding

Ancora 60 jaar: "We spelen en zingen in alle talen"

Cultuur

Olland - Ze bestaan 60 jaar, maar leden van het eerste uur hebben ze niet meer bij gitaarvereniging Ancora. "Wel een oud-lid, Henk Huyberts, die is nu 76" weten drummer Bennie van Ravenstein en gitariste/ zangeres Mieke van de Tillaart ("zeg maar Mieke Markus, zo kennen ze me").

"Met hoeveel leden het begon weten we niet, dat kunnen er niet veel geweest zijn. Ze heetten eerst 'Oklahoma' vanwege de gitaarmuziek die toen zo bekend was, country, met steelguitar" vist Van Ravenstein uit de oude doos. "Ze repeteerden in het kruidenierswinkeltje in Olland." Het gezelligheidsclubje groeide gestaag, meeliftend in de groeiende populariteit van de gitaar als muziekinstrument. "Toch kwam er de klad in. Leden verhuisden, kregen een gezin, of een andere reden waardoor het gitaarspelen een minder belangrijke rol in hun leven kreeg" aldus Markus. "Zo'n 27 jaar geleden hadden we nog maar een stuk of zes, zeven leden."

Reünie bleek redding
"We kregen het plan om een reünie te organiseren, zo maar voor de gein. Nou, dat hebben we geweten. Een heleboel ex-leden had er weer zin in en we waren weer compleet. Het aantal leden bleef op niveau en inmiddels zijn dat er 32." "Nee, 34, twee staan nog niet op de lijst" weet Van Ravenstein. "Daarnaast hebben we nog een stuk of 12 jeugdleden, vanaf een jaar of 8. Voor als hun handjes te klein zijn om een akkoord te pakken hebben we pas vier nieuwe kleinere gitaren gekocht." vullen beide leden elkaar aan. Ondanks de vele leden die in de loop der jaren verhuisd zijn, spreekt Mieke Markus nog steeds van "een echt Ollands clubke.. Er zijn zo'n tien mannen lid, de rest is vrouw."

Lees meer in deMooiRooiKrant van deze week