Afbeelding

Samen verder

Algemeen

In India wonen 1,2 miljard mensen, ca. 40% daarvan leeft onder de armoedegrens. Dat zijn bijna 500 miljoen mensen. Arme mensen zijn niet in staat om goed voor hun kinderen te zorgen en al helemaal niet als die gehandicapt zijn. Vaak worden gehandicapte kinderen dan ook verwaarloosd of zelfs verstoten. Na een half jaar werken op een straatjongerenproject in Zuid-India heeft Annemieke van den Broek uit Son en Breugel Stichting Kindia opgericht in 2005. Het bestuur van Kindia bestaat uit vijf mensen van wie er twee in Son en Breugel wonen. Kindia vindt dat elk kind recht heeft op een menswaardig bestaan en biedt steun in Zuid-India.

Het grootste project waar Kindia contact mee heeft is JET (Jesus Education Trust) in Nainar Palayam. JET werd in 1997 opgericht door John Pannaiah. Hij begon verstoten gehandicapte kinderen op te vangen in zijn eigen christelijke gezin. Toen Kindia in 2006 bij toeval in aanraking kwam met deze familie stonden ze op het punt de kinderen weer weg te sturen vanwege de zorgelijke financiële situatie. Hun huis was hun onderkomen en ze konden de 40 kinderen niet langer onderhouden. John P. zag geen kans meer om zijn plannen voor een woon- en schoolproject uit te voeren.

Inmiddels gaat het goed met ze. Stichting Kindia ging structureel steunen, organiseerde acties en ontving mooie donaties. Met de opbrengsten werd land aangekocht, een school gebouwd met losse toiletgebouwen, een wasplaats, een computerlokaal (Samen Verder!) en een fysiotherapieruimte ingericht. Om zichzelf te kunnen bedruipen werd JET geholpen met de aanschaf van koeien en kleinvee en met de aanleg van een groenten- en fruittuin. In februari 2014 kon in bijzijn van pastor Piet Bakermans een meisjeshuis geopend worden. Feest! De kinderen hoefden niet meer te leven en te slapen in de leslokalen. Alle meisjes en jongens passen gemakkelijk in het huis. Plan was om het project langzaamaan te laten groeien.

Door de jongste plannen van de Indiase regering om meisjesmisbruik te voorkomen mogen jongens en meisjes niet meer in één huis wonen. Natuurlijk is het goed dat de overheid meisjes wil beschermen maar de regels gaan nu erg ver. Een regeringsvertegenwoordiger vond alles op JET er heel goed uitzien maar desondanks moet er een tweede huis gebouwd worden met een muur en camerabewaking.

Via deze actie van Samen Verder hopen Kindia en JET samen met u twee slaapkamers van het nieuwe huis te financieren. Niemand wil toch de jongens of de meisjes weg sturen? Kijk voor meer informatie eens op www.kindia.nl. Collecte voor Samen Verder: Son en Breugel 29 februari- 4 maart en Sint-Oedenrode, Nijnsel en Olland 5 en 6 maart