Afbeelding

Bestuurslid Waterschap René Dekkers: "We moeten naar buiten!"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Als wethouder stond zijn naam bijna wekelijks in de krant, sinds hij de lokale politiek verruilde voor een bestuursfunctie bij Waterschap De Dommel lijkt het stil rondom René Dekkers. In zekere zin klopt dat ook wel: op de vraag alleen al naar de stressfactor van zijn huidige baan grijnst hij zo breed, dat het antwoord eigenlijk al overbodig is. Ook al heeft dat antwoord twee kanten. Zijn inzet in de laatste jaren van zijn wethouderschap, náást zijn vleeskuikenbedrijf, heeft hem ongezond veel energie gekost en stress bezorgd. Maar ook is Dekkers een man met een missie – al vindt hij dat zelf vast wat blasé klinken - die gaat voor inhoud en resultaat, en weinig op heeft met podia of schijnwerpers. Al weet hij die wél handig te bespelen.

Wat wel, wat niet
"De taak van het waterschap is om te zorgen voor veilig, schoon en voldoende water" legt hij uit. "Veiligheid staat voorop. Wij gaan niet over schoon drinkwater, dat is puur de taak van Brabant water. Aan het hoofd van een waterschap staat een dijkgraaf, De Dommel heeft als enige een watergraaf, omdat wij geen dijken hebben. Het bestuursmodel lijkt op dat van een gemeente. Zo is watergraaf vergelijkbaar met burgemeester, leden van het dagelijks bestuur met wethouders, leden van het algemeen bestuur met gemeenteraad."

Dekkers is bij het waterschap lid van het algemeen bestuur, waar hij inmiddels ook VVD fractievoorzitter is geworden. "Mijn verkiezing voor het waterschap vond ik heel eervol, én leuk. Eervol omdat er in Rooi heel veel stemmen op mij zijn uitgebracht, leuk omdat het wél ergens over gaat bij het waterschap. Waar ik trouwens een uitstekend inwerkprogramma heb gehad. Ik ben er begonnen met veel lezen, veel luisteren, vervolgens kritisch naar kijken: Waarom doen ze het zo? Kan dat ook anders? Dat werpt wél zijn vruchten af."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant