De leerlingen op weg naar hun noodlokalen met op de achtergrond hun door de aardbeving verwoeste school
De leerlingen op weg naar hun noodlokalen met op de achtergrond hun door de aardbeving verwoeste school

Nepal na aardbeving nog lang niet uit diep dal

Algemeen

Sint-Oedenrode - Nepal werd op 25 april en 12 mei opgeschrikt door twee zware aardbevingen. Duizenden mensen kwamen om het leven en een veelvoud raakte gewond, verder zijn honderdduizenden gebouwen zwaar beschadigd. Vanuit de hele wereld kwam er hulp op gang. Ook Peter en Jeanne van de Laar uit Sint-Oedenrode, die zich al meer dan twintig jaar inzetten voor onderwijs in deze bergstaat, startten met de stichting 'Hulp aan Nepal' een inzameling. Daarmee haalden zij zo'n 20.000 euro op. Vorige maand waren zij in Nepal om uit te zoeken hoe ze dit bedrag het best kunnen besteden.

Het is 1992 als Peter en Jeanne van de Laar voor de eerste keer naar Nepal gaan. Die eerste vakantie met als doel om grote wandelingen te maken, leidde tot kennismaking met de stichting 'Hulp aan Nepal'. Doel van de stichting is om de armste kinderen in Nepal een schoolopleiding te geven. Maar ook lukte het met de financiële hulp uit Nederland om drie scholen van extra klaslokalen, water en sanitaire voorzieningen te voorzien. Maar de aardbevingen van het voorjaar vernielden ook die scholen die eerder met hulp van de Stichting waren aangepast.

"Omdat de verbindingen verbroken waren lukte het niet om snel contact met Nepal te leggen. Toen na een tijdje de verbindingen waren hersteld, kwam uit wat we al vreesden. Het werk van de afgelopen twintig jaar was in één klap weggevaagd of ernstig beschadigd", vertellen Peter en Jeanne. "Na een oproep in DeMooiRooiKrant kregen we van veel Rooienaren een donatie. Maar het waren niet alleen de mensen uit Sint-Oedenrode die de beurs trokken. We kregen uit het hele land donaties, gewoon hartverwarmend".

Onlangs waren Peter en Jeanne in Nepal om de vorderingen van de wederopbouw te bekijken. "In de hoofdstad Kathmandu viel de schade op het eerste gezicht mee. Maar bij nadere beschouwing waren er veel leegtes in het straatbeeld. Toen we in de dorpen van 'onze' scholen in Patiswara, Tanglishok en Jyamrung, kwamen bleek dat de internationale hulp nog niet veel verder dan de Kathmanduvallei was gekomen.

Bovendien is het land op dit moment extra ontwricht door een al vier maanden durend politiek conflict in het gebied aan de grens met India. Hierdoor kunnen geen brandstof, medicijnen en belangrijke levensmiddelen worden ingevoerd. Gevolg is enorme schaarste en hoge prijzen. Wij zijn dan ook maar wat blij met de donaties die we hadden gekregen. Daarmee kunnen we de mensen in de bergdorpen helpen. We gaan het geld gebruiken om de grootste en zwaarst getroffen school te helpen bij de herbouw.

Jeanne en Peter gaan bij andere scholen helpen met het oplossen van een ander probleem. "Veel ouders die in het verleden de opleiding van hun kinderen zelf met veel moeite konden bekostigen, zijn door de aardbeving ook financieel getroffen, bijvoorbeeld doordat hun huis is ingestort. Zij staan voor onverwachte kosten en kunnen daardoor de opleiding voor hun kinderen niet meer betalen. Het is dan ook mooi dat we uit de donaties de opleidingen voor dertig kinderen voor de komende vier jaar financieel toch nog rond kunnen krijgen", zo sluiten Jeanne en Peter af.


In deze geïmproviseerde noodlokalen gaat de les gewoon door