Tis Aalt Wa
Tis Aalt Wa

Van alles 'wa', over 'tis aalt wa'

Cultuur

Sint-Oedenrode - Bedenker, naaister, schrijfster en regisseuse Ria Hulsen - van de Boskantse cabaretgroep `Tis aalt wa` - klapt uit de school. De dames van 'tis aalt wa' hebben door de jaren heen aardig wat meegemaakt. Voor- en achter de schermen.

"We bestaan nu twaalf-en-een-half jaar en toen we begonnen met optredens buiten Rooi hadden we nog geen TomTom in onze auto`s. Zo hebben we het eens gepresteerd om tot twee keer toe de grote kerk in Schaijk voorbij te rijden! Een Kerk nota bene! Tja, we zitten steeds met vier vrouwen in een auto en dan kan het gebeuren dat er teveel gepraat wordt en niet opgelet…", grinnikt Hulsen nu nog na.

"Dat opletten wordt ook moeilijker naarmate we ouder worden, want er is altijd wel iemand die zich tijdens het rijden hardop afvraagt of ze wel de goede tas bij zich heeft! We hebben nu acht shows met daarbij acht bijbehorende tassen dus het zou weleens kunnen dat je de verkeerde hebt en dan niet mee kunt doen. Het is maar één keer voorgekomen dat we de Dikke Dames Show deden en een dame haar Dikpak niet bij had! We hebben daar ter plekke in alle kasten gezocht naar theedoeken en ander opvullend materiaal en hebben zo toch nog een dikke dame van haar weten te maken."
"We zijn ook een keer in Sint-Hubert aangekomen en daar was zich al een zanggroep aan het klaarmaken. Het bleek dat ze vergeten waren die andere groep af te zeggen, maar och, zij waren er het eerst dus hebben wij een terrasje opgezocht en lekker van het zonnetje genoten. We hebben ontzettend veel plezier onder elkaar en ook tijdens het optreden. Ik heb zelf ooit een spreekwoord verzonnen en als ik dan vraag of de mensen er ooit van gehoord hebben, zegt er altijd wel iemand `Ja` en dat is grappig, haha."
"'tis aalt wa' heeft geen website en we maken geen reclame. Het gaat gewoon van mond tot mond. Zo krijg ik weleens de gekste vragen aan de telefoon als ze ons willen boeken. `Spreek ik met iemand van `Gullie doet zomar wa?`...of....'Heb ik ut toneelclubke uit dun Boskant on de tillefoon?` of (en die wonen dan iets verder weg) `Ik ben op zoek naar iemand van `Het is toch altijd iets`.' "Onze shows gaan altijd over van alles wat er in het leven gebeurt en ook deze jubileumshow staat weer bol van de grappige momenten en feiten die de moeite waard zijn om te vernoemen. Alles heeft met Rooi te maken."

"Er worden heel veel namen genoemd en zelfs al ben je geen Rooienaar, zal je er veel van herkennen. We hebben het in onze vorige shows nooit over politiek gehad, omdat we, als we buiten Rooi optreden, daar niks aan hebben. Dus nu heb ik de kans gegrepen het een en ander uit de doeken te doen. Het is allemaal waar wat we zeggen, misschien een tikje overdreven maar dat moet je dan maar weer met een korreltje zout nemen. We hebben een lied van ene Peer, een solexliedje en een kroegenlied en die worden met ludieke teksten door mij aan elkaar gepraat. We doen deze show slechts vier keer, maar omdat ze al zo snel uitverkocht waren, hebben we in samenspraak met De Vriendschap meer zitplaatsen gecreëerd. Nu kan er dus nog zo`n tiental mensen per show bij."

"De show op 1 november begint om 14.00 uur. De shows van 6, 14 en 28 november beginnen om 20.00 uur! De kaartjes zijn 6 euro per persoon, waarvan er 1 euro naar de Hospice in Rooi gaat en wij daar dan nog 1 euro per verkocht kaartje boven opdoen." Kaartjes zijn nog te bestellen bij Ria Hulsen 0413-473674.