In de verte is de Knoptoren zichtbaar
In de verte is de Knoptoren zichtbaar

Win een 'Sonnemans' tijdens Open Monumentendagen

Cultuur

Sint-Oedenrode - Op 12 en 13 september wordt ook in Sint-Oedenrode de Open Monumentendag gehouden. De Knoptorenkerk gooit haar deuren allebei de dagen van 10.00 tot 17.00 uur open. Er is van alles te beleven.

Beide dagen is er een expositie van werken van de bekende Rooise kunstenaar Jan Sonnemans. Jan Sonnemans (Sint-Oedenrode, 1943 - 2006) was een Nederlands kunstenaar. Geboren als zoon van de Rooise dorpsbakker, groeide hij op in een groot gezin op de Markt. Jan ging na de lagere school naar de LTS in Veghel en vervolgens naar het Sint Lucas in Boxtel en de Akademie in Eindhoven, vrije richting. Hij studeerde af in 1969. Als kunstenaar was hij zeer productief op het gebied van tekenen en schilderen. Naast vrije expressie besteedde hij veel tijd aan het overdragen van zijn kennis aan anderen. Zowel aan toekomstige kunstenaars met talent als aan goedwillende amateurs. Hij gaf jarenlang les aan het centrum voor alcohol- en drugsverslaafden "De Roder Heyde" in Sint-Oedenrode, Potlood en Penseel in Eindhoven, Pieter Breughel Veghel en in Jeugdgevangenis De Corridor. Jan is helaas al op 63-jarige leeftijd overleden.

Ricky Sonnemans (de weduwe van Jan) is beide dagen aanwezig. Er is ook een loterij. Ricky stelt voor deze loterij een werk van haar overleden man als prijs beschikbaar en de opbrengst van de loterij is voor het behoud van de Knoptorenkerk. Ook zijn broer, de houtsnijkunstenaar Theo Sonnemans uit Boskant, zal beide dagen aanwezig zijn. Theo verstaat de kunst om op buitengewoon creatieve wijze uiting te geven aan zijn gevoel van verbondenheid met de natuur en cultuur van de Meierij. Zijn vele houtsnijwerken, maar vooral ook zijn gezegden leveren een actieve en positieve bijdrage aan het cultuurhistorisch besef van een breed publiek. Beide dagen is de Knoptorenkerk en de expositie gratis toegankelijk. Ook het concert is gratis. Uniek is de mogelijkheid om de Knoptoren te beklimmen. Hiervoor wordt een bijdrage van €2,00 p.p. gevraagd, die uiteraard ook ten goede komt aan het behoud van dit monument.