Diny Kuipers in gesprek met een Rooise senior.
Diny Kuipers in gesprek met een Rooise senior.

"Ik had niet verwacht dat het me zoveel zou doen"

Algemeen

Waarschijnlijk zijn er in Sint-Oedenrode meer mensen die haar kennen, dan in haar eigen woonplaats Sint-Michielsgestel. Zelf kent ze in elk geval meer Rooise dan Gestelse mensen. Dat is ook niet gek voor iemand die bijna 23 jaar in het Rooise welzijnswerk actief was. We hebben het over Diny Kuijpers. Binnenkort verruilt ze haar werkplek bij Welzijn de Meierij voor een eigen Bed and Breakfast in het Spaanse Puerto Lumbreras, zo'n 90 kilometer ten zuidwesten van Murcia.

"Ik had niet verwacht dat het me zoveel zou doen om mijn werkplek bij Welzijn De Meierij om te ruilen voor onze eigen Bed and Breakfast", vertelt Diny op een middag met een buitentemperatuur van 35°C. Temperaturen die over enkele weken voor haar en haar man Bert misschien dan wel niet alledaags zullen zijn, maar zeker minder uitzonderlijk dan in Nederland. "Het begon allemaal heel bescheiden in september 1992 met de Stichting Welzijn Ouderen vanuit het noodgebouwtje aan de Stompersstraat. Janny Forsten, de veel te vroeg overleden Jaap Krouwel en ik runden van daaruit het wel en wee van en vooral voor en met de Rooise ouderen. Mijn fantastische collega Janny hield zich vooral bezig met het beleid en Jaap deed de administratie, terwijl ik vooral als welzijnswerker de directe en dagelijkse contacten had met de mensen".

Tijden en werk veranderen
"Het werk was in die tijd heel anders dan nu", zo gaat Diny verder. "Toen leefden we nog in de verzorgingsstaat en werden mensen op diverse terreinen geholpen en ondersteund. Dat in tegenstelling tot tegenwoordig, want nu verwachten we met zijn allen dat mensen juist zo lang mogelijk in alles zelfstandig blijven. Toen bestond ons werk vooral uit regelen voor mensen, tegenwoordig ligt de nadruk op signaleren, verbinden en mensen stimuleren om vanuit hun eigen kracht problemen aan te pakken om mee te kunnen blijven doen in de samenleving. We gaan er meer op af in de wijken en zien dat aandacht voor welzijn zorg kan voorkomen.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant