Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden? April was een extreem zonnige maand en er viel ook minder regen dan in andere aprilmaanden in het verleden. De temperatuur daarentegen hield zich beter aan de afspraken, al waren er wel uitschieters.

Een gemiddelde maand
Tussen de laagste en de hoogste temperatuur zat vorige maand een behoorlijk verschil. Woensdag 15 april werd het met 24,4°C bijna zomers warm, terwijl het weken later op dinsdag 28 april nog afkoelde tot -2,3°C. Gemiddeld zat de temperatuur in april wel op de goede golflengte. Normaal mogen we rekenen op 9,3°C en daar zat de afgelopen maand met 9,4°C nauwelijks boven. De nachten waren wel frisser dan normaal. Dan koelt het gemiddeld tot 4,0°C af, maar dat was dit jaar slechts 2,4°C. Daar stond dan weer tegenover dat het overdag gemiddeld 15,7°C werd en dat we eigenlijk maar op 14,4°C hoeven te rekenen.

De zon was weer nadrukkelijk aanwezig
Het aantal zonuren lag in april met 244 uur duidelijk hoger dan de 168 uur waar we eigenlijk recht op hebben. De zon scheen afgelopen maand zelfs uitbundiger dan dat we in welke zomermaand dan ook maar mogen verwachten.
De meest zonnige dag van de maand was dinsdag 21 april. De zon scheen toen maar liefst 13 uur en 9 minuten en dat was 92,3 % van de tijd dat de zon die dag boven de horizon stond. Zondag 26 april was de somberste dag, toen kreeg de zon slechts 1 uur en 30 minuten om zich te laten zien.

De helft van de normale hoeveelheid regen
April 2015 was een droge maand. Er viel in totaal slechts 26,5 millimeter regen. Dat is iets meer dan helft van de 45 millimeter die normaal in deze maand mogen vallen. De meeste regen viel in de nacht van 1 op 2 april, de waarnemers konden toen 10 millimeter aftappen. Op twintig dagen bleef het helemaal droog. Kort samengevat was april een droge en zonnige maand met een normale temperatuur.