Het Bruisend Dorpshart van Nijnsel komt er aan

Roois nieuws
Met het omtrekken van de eerste boom is afgelopen zaterdag in Nijnsel een start gemaakt met de uitvoering van het project Bruisend Dorpshart. De boom werd door de leden van de werkgroepen die bij de voorbereiding van het project betrokken waren, samen met omwonenden omgetrokken. Zij kregen daarbij wel een 'duwtje' in de rug van Pieter Kanters, de directeur van Van Gerwen Weg- en Waterbouw. Hij hielp de 'touwtrekkers' door de tanden van een kettingzaag in de boom te zetten.

“Het project Bruisend Dorpshart van Nijnsel vindt haar oorsprong in de IDOP (Integraal DorpsOntwikkelingsPlan) van enkele jaren geleden”, zo vertelde René Voss. Voss is de voorzitter van de Nijnselse dorpsraad en als zodanig actief betrokken bij de plannen voor het Bruisend Dorpshart. “De pot met IDOP-gelden was al leeg toen de plannen voor Nijnsel klaar waren. Gelukkig was er nog een ander potje bij de provincie, namelijk het ISV budget (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing). Voorwaarde daarbij was wel dat er meerdere (betalende) partijen meededen aan het project. Die partijen werden gevonden in Wovesto, De Beckart en de Parochie Heilige Oda. Deze laatste partij stelt het processiepark open, zodat het in de toekomst voor alle inwoners van Nijnsel beschikbaar is”.

Wethouder Jan van Burgsteden, die 'over Nijnsel' gaat, prees in zijn toespraak het geduld van de mensen uit Nijnsel. “De voorbereiding van dit soort projecten duurt jaren en daar word je soms wel eens ongeduldig van. Maar tijdens een proces komen er soms andere inzichten, zoals in 2013 toen het idee ontstond om de Beckart en de school in één gebouw  onder te brengen. Dat soort dingen moeten dan eerst worden onderzocht. Maar aan het begin van dit jaar stonden alle lichten op groen”.

Na de toespraken van Voss en Van Burgsteden was het voor de aanwezigen tijd om naar buiten te gaan. Daar had Pieter Kanters van Van Gerwen Weg- en Waterbouw inmiddels een touw rond één van de te verwijderen bomen gespannen. Nadat Voss en Van Burgsteden gezamenlijk af hadden geteld trokken de leden van de verschillende werkgroepen de eerste boom om. Het ronken van de kettingzaag verraadde wel dat er naast de goede wil van de werkvoorbereiders en omwonenden, ook mechanische arbeid nodig was om deze klus te klaren.

Nieuwe riolering tegen verdroging

Naast de werkzaamheden die in het kader van het Bruisend Hart worden uitgevoerd, wordt ook de riolering aangepast. In de Oude Lieshoutseweg komt naast de bestaande riolering een nieuwe leiding te liggen voor regenwater. Daarmee willen de gemeente en het waterschap de Dommel bereiken dat er in de toekomst minder schoon regenwater naar de rioolwaterzuivering wordt afgevoerd. Er wordt bij de aanleg nu al rekening gehouden met een uitbreiding van het regenwaterinfiltratieriool. Wat bovendien bijzonder is, is dat de nieuwe regenwater riolering 'lek' is. Dat is geen fout van de aannemer of de ontwerpers maar een bewuste keuze. Door deze 'lekkende' rioolbuizen kan een deel van het regenwater alsnog in de bodem infiltreren. Dat draagt bij aan het voorkomen van hoge waterstanden in de Dommel in natte perioden. Bovendien wordt de grondwaterspiegel door deze infiltratietechniek hoger en hoeft er daardoor in droge perioden minder snel te worden beregend en kan het besproeien van de tuinen ook langer op zich laten wachten. Het is de bedoeling dat het werk, als de weersomstandigheden mee zitten, rond april klaar is.


Kijk hier naar de film bij dit item>>>>>