Afbeelding

Oeuvre Award voor ontwerper Friso Kramer

Roois nieuws
• Friso Kramer (1922) ontvangt prijs voor zijn gehele werkzame leven
• Kramer ontwierp onder andere Ahrend Revolt en Ahrend Facet
• Tijdloze designklassiekers ook in 2012 onverminderd populair

Amsterdam, 30 november 2012 -- Ontwerper Friso Kramer heeft de Oeuvreprijs van de Sanoma woon awards 2012 gewonnen. De awards werden uitgereikt door TV-presentator Art Rooijakkers tijdens een interactieve show in Utrecht. Ruim 300 woonprofessionals woonden de show bij.

De woon awards zijn jaarlijkse prijzen van Sanoma Media voor mensen en merken die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de woonbranche. Ze worden alle toegekend door vakjury’s; professionals op het gebied van wonen, media en marketing.

De Sanoma woon awards omvatten tien prijzen, waarvan de Oeuvreprijs de meest prestigieuze is. Deze prijs ging dit jaar naar Friso Kramer, de nestor van het Dutch Design, die voor inrichter Ahrend een aantal internationale bestsellers heeft geproduceerd.

Uit het juryrapport: “(…) Vrijwel iedere Nederlander is opgegroeid met de ontwerpen van Friso Kramer. De in 1922 geboren industrieel ontwerper heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Dutch Design; reden voor de jury van de Sanoma woon awards om hem een oeuvreprijs toe te kennen.”

“De beeldtaal van Kramer is dermate krachtig dat een aantal van zijn ontwerpen bijna ongemerkt deel is gaan uitmaken van onze leefwereld. Dat geldt zeker ook voor Revolt, een in 1953 voor Ahrend ontworpen stoel waarop generaties zijn groot gegroeid. De stoel is na bijna zestig jaar onverminderd populair, onder andere omdat hij zowel op kantoor als in huis toepasbaar is. Hetzelfde geldt voor Facet, een tafellijn die sinds 1964 in productie is.”

De Revolt was in 1953 een revolutie op het gebied van materialen en constructie. Voor de Revolt gebruikte Kramer plaatstaal in een U-profiel in plaats van massief staal of het destijds veel toegepaste buisframe. Het resultaat was een sterke stoel die lichter en goedkoper was en waarin minder materiaal werd toegepast.

Kramer zocht ook een andere oplossing voor zitting en rugleuning. Plywood was gebruikelijk, maar Kramer presenteerde iets nieuws: in fenolhars gedrenkt Kraftpapier. Flinterdun, licht, comfortabel en gemakkelijk te onderhouden.

De Revolt is ontelbaar vaak toegepast in kantoren, klaslokalen, wachtruimtes en huiskamers. In 2005 kreeg deze Dutch Design-classic op de Woonbeurs een Award voor Beste Woonproduct; een eerbetoon aan dit ontwerp, dat zich kenmerkt door innovatie, puurheid en oog voor detail.

Kramer tekende bovendien in 1973 voor het Ahrend Mehes-kantoormeubilair: een tijdloos modulair systeem dat ook vandaag de dag nog op grote belangstelling uit binnen- en buitenland kan rekenen. Onder anderen Lord Norman Foster paste Mehes veelvuldig toe. 


Over Ahrend
Koninklijke Ahrend is de toonaangevende Europese specialist als het gaat om professionele werkomgevingen. Ahrend ontwerpt, produceert en verkoopt Nederlands design meubilair en aanverwante diensten waarmee we inspirerende werkomgevingen creëren. Als werkplek expert, helpen wij organisaties om ruimtes efficiënter te gebruiken. We versterken de identiteit van een organisatie met de inrichting van eigentijdse en inspirerende ruimten waarin medewerkers effectiever werken.

Ahrend is marktleider in de Benelux en (via haar dochteronderneming Techo) in Centraal- en Oost-Europa. Daarnaast heeft Ahrend vestigingen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Via partnerships kan Ahrend wereldwijd meubilair leveren, installeren en onderhouden.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding