Afbeelding

STICHTING TOEGANKELIJKHEID START ACTIE STIMULERINGSPRIJS.

Roois nieuws
Stichting Toegankelijkheid Sint Oedenrode zet zich in ter bevordering van toegankelijkheid voor alle Rooise inwoners; jong of oud, want zo zelfstandig mogelijk deelnemen aan de leefgemeenschap is van groot belang voor ieders gezondheid en sociale ontwikkeling. Vooral op jonge, maar ook op gevorderde leeftijd wordt het belang om voorzieningen te treffen voor momenten waarop bijvoorbeeld de mobiliteit afneemt veelal onderschat of vooruitgeschoven.

Toch kan men op verschillende manieren tijdig de eigen woning beter geschikt maken. Er zijn momenten om voorzieningen te treffen bijvoorbeeld bij groot onderhoud, een verbouwing of bij nieuwbouw. Van een goed aangepast huis heeft men het hele leven lang profijt, is het niet als bewoner(s) zelf dan wel voor bezoekers met een beperking. Die aanpassingen hoeven niet altijd ingrijpend te zijn; soms zijn slimme oplossingen al erg doeltreffend. Ook ondernemers en overheden, clubs en organisaties kunnen hun gebouwen en inrichtingen beter toegankelijk maken voor hun klanten en relaties, denk daarbij aan openbare gebouwen, sportaccommodaties, winkels, horecabedrijven, infrastructuur. In dat proces hebben alle betrokkenen een eigen verantwoordelijkheid voor zover de mogelijkheden reiken.

Het besef en die verantwoordelijkheid wil de Stichting Toegankelijkheid Sint-Oedenrode stimuleren, op een positieve manier voor het voetlicht brengen. De stichting wil extra aandacht vestigen op een persoon, bedrijf of instantie, die zich in 2012 in Sint-Oedenrode op een bijzondere manier heeft ingezet om toegankelijkheid te bevorderen. Het is de bedoeling dit elke drie jaar te gaan doen.

Vanaf 3 oktober t/m 1 december 2012 zullen er formulieren liggen in het gemeentehuis, wereldwinkel, Zorgcentrum Odendael en bij Welzijn Salus. Elke inwoner van Sint-Oedenrode kan iemand individueel of als groep, een bedrijf of een organisatie nomineren. Dat kan tot uiterlijk 2 december 2012. Uit praktische overweging is het kantoor van Welzijn Salus (in Odendael-gebouw) het inleveradres. Digitaal aanleveren kan ook via e-mail toegankelijkrooi@upcmail.nl

Er is een vakjury samengesteld bestaande uit wethouder Jeanne Hendriks, locatiemanager Zorgcentrum Odendael Mw. Wil van de Laar en Mw. Daniëlle Wagemaker, startend onderneemster van Campus Fioretti. Vanuit de stichting maakt bouwkundige Dhr. Mies Bekkers deel uit van de vakjury. Zij zullen uit 3 genomineerden op basis van toegankelijkheidcriteria een winnaar (m/v) kiezen.

Voor de winnaar is door een lid van de Kunstgroep Ar(t)senaal een prachtig beeldje ontworpen; een symbool van toegankelijkheid. De officiële uitslag zal tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, januari 2013 door de vakjury worden bekend gemaakt en de uitreiking zal door de burgemeester plaatsvinden.

In de komende maanden wordt er door de Stichting Toegankelijkheid Sint-Oedenrode aan dit onderwerp via media nadere aandacht besteed. Stimuleringsprijs Toegankelijkheid 2012 is mede mogelijk gemaakt door Wovesto en de Rabobank.