Breakdance: een hele andere tak van sport

Roois nieuws Kunst en Cultuur
De meeste jongens spelen graag een potje voetbal of games op de computer. Vandaag ben ik op bezoek bij Andu Vermeltfoort. Iemand die een wel heel bijzondere sport beoefend, namelijk breakdance. 
 
Andu verrast mij aangenaam bij onze afspraak. Wat een enthousiaste jongen. Hij stelt zichzelf voor. Andu is 13 jaar en zit op het Zwijsen college in Veghel. Nog een beetje schor van het kamp, begint hij te vertellen over zijn sport.
Zeven jaar geleden is hij begonnen met breakdansen. Een vriend deed het ook al. Via basisschool de Springplank nam Andu een aantal proeflesjes. Dit beviel hem goed en uiteindelijk had hij een aantal jaar les in Sint-Oedenrode. Deze lessen volgde hij bij de Oda school.

Toch wilde hij verder kijken dan zijn neus langs is. Als danser wil je je immers verbeteren en ontwikkelen. Daarom toog Andu naar dansschool Locklear in Veghel. Daar leren ze te gekke dansmoves, van wallflips tot de freeze. Een keer per jaar geven ze drie shows weg voor ongeveer 500 aandachtige toeschouwers. Dit jaar vond dat in het weekend van 16 en 17 juni plaats. Andu vond het super vet!

Andu: “Ik vind het gewoon heel leuk om met een groep te dansen. We staan dan op het podium met ongeveer twaalf mensen. Wij zijn de gevorderden. Onze leraar heeft een eigen mix gemaakt van allerlei liedjes. Het is heel vet als je met z’n allen een show kan laten zien waar je hard op hebt getraind.”

De sport is niet gemakkelijk. Je moet veel lef hebben om sommige oefeningen voor het eerst uit te voeren. Gelukkig heeft Andu nog nooit wat gebroken. Soms heeft hij last van zijn gewrichten, maar niet zo erg dat het hem ernstig stoort.

De jonge Rooise danser traint iedere maandag en vanaf komend jaar ook op vrijdag. “De trainingen zijn iedere keer anders”, zegt Andu. “Soms oefen je een bepaalde move een paar keer achter elkaar. Ik vind vooral een ‘battle’ erg gaaf om te doen. Dat betekent dat de groep in tweeën wordt opgedeeld en dat je dan tegen elkaar gaat dansen. Ook dansen we wel eens ooit één tegen één. Het gaat er dan niet om wie de winnaar wordt, maar om elkaar vooral te laten zien wat je kunt.”
De sport wordt steeds bekender via de tv. Denk daarbij aan het bekende dansprogramma “So you think you can dance”. Andu raadt het iedereen aan om in Rooi te beginnen met breakdansen. “Je kunt er ontzettend veel leren. Dus als je dansen leuk vindt dan is breakdance misschien ook wel wat voor jou!?”, moedigt Andu aan.