Oldtimer
Oldtimer

Passie voor oldtimers

Algemeen

Zou jij gratis je auto willen verkopen? Misschien is het aanschaffen van een oldtimer wel iets voor jou! In een oldtimer heb je meer het gevoel dat je rijdt en veel mensen voelen zich onthaast als ze in een oldtimer rijden. Het is geen auto om dagelijks naar je werk te gaan, maar je kunt wel plezier aan het rijden beleven door bijvoorbeeld mee te doen aan een klassieke rally. In een klassiek auto rijden vanuit financieel oogpunt is geen goed idee. De regels zijn veranderd en het is niet meer zo dat alle auto's die ouder dan 25 jaar zijn een belastingvoordeel hebben. Ook moet je rekenen op onderhoudskosten. Een oldtimer aanschaffen als waardevaste investering kan wél een goed idee zijn.

Wat is er leuker dan de passie van het rijden in een oldtimer te delen met andere liefhebbers? Je kunt met talloze tochten en klassieke rally's meedoen in binnen- en buitenland. Bij een klassieke rally gaat een team bestaande uit een bestuurder en een navigator de strijd aan met andere teams. Aan het begin van de race krijgen de teams een routeboek met kaarten, opdrachten en een controlekaart. De navigator moet aan de hand van de opdrachten de route uitstippelen. Als hulpmiddel heeft hij een plankje, liniaaltje op schaal, een pen en een markeerstift. De bestuurder rijdt de route en de controlebordjes met een letter die ze onderweg tegenkomen, worden genoteerd op de controlekaart. Het winnende team is het team dat aan het einde van de route de minste controlebordjes heeft gemist of de minste foute letters heeft opgeschreven (er staan ook controlebordjes langs de foute route). De rally's zijn er voor zowel beginners als ervaren rijders. Er worden diverse cursussen aangeboden zodat je als beginnende navigator of bestuurder niet aan je lot wordt overgelaten. Voor ervaren deelnemers zijn er bijspijkercursussen. Tijdens de rally's zijn er natuurlijk genoeg momenten om andere deelnemers te leren kennen en kennis en ervaringen te delen over oldtimers.

Wil je meer weten over de regels rond belastingvrijstelling en wat oldtimerbezitters en verenigingen momenteel bezighoudt? Lees dan het magazine Passie voor oldtimers waarin kenners van oldtimers aan het woord komen en je bent snel van alles op de hoogte!