Afbeelding

Vuurwerkangst bij huisdieren, wat te doen?

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Door vuurwerk is de maand december voor veel huisdieren een jaarlijks terugkerende stressvolle periode. Om uw huisdier een rustige jaarwisseling te bezorgen zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden, zowel voor de korte als de lange termijn. Hiervoor kunt u bij Dierenartsenpraktijk Sint-Oedenrode terecht.

Op lange termijn: vuurwerktraining
De allerbeste oplossing voor de lange termijn, is uw huisdier te laten wennen aan vuurwerkgeluiden en ze leren deze te associëren met positieve dingen. Dit kan gedaan worden met behulp van een speciale CD, welke verkrijgbaar is in onze praktijk. De onweer- en vuurwerkgeluiden worden in eerste instantie heel zacht afgespeeld. Als het dier rustig blijft kunt u het belonen met spel, aandacht of voer. Op deze manier wordt het geluidsniveau langzaam opgevoerd. De training neemt doorgaans een aantal weken in beslag, waardoor tijdig moet worden begonnen. Ook is een training bij een gedragsdeskundige mogelijk. Het grote voordeel van gedragstraining is een structurele oplossing, zodat uw dier bij toekomstige jaarwisselingen en bij onweer geen stress heeft en ook geen medicijnen nodig heeft.

Op korte termijn: medicatie
Het is mogelijk om uw huisdier op oudejaarsdag in slaap te brengen met medicijnen. Echter bij dieren die al erg angstig zijn op dat moment, kan de medicatie soms onvoldoende effectief zijn.

Ondersteunende producten
Er zijn verschillende producten die uw huisdier zowel bij de korte- als lange termijn aanpak kunnen ondersteunen. Deze zijn ook heel zinvol bij dieren die al ruim vóór 31 december veel last hebben van de knallen. Bijvoorbeeld voedingssupplementen met angstverminderende stoffen, zonder dat uw dier er suf van wordt. Deze kunnen het beste circa 2 weken vooraf aan de angstperiode worden gestart. Ook zijn er voor ons niet waarneembare geurstoffen met kalmerende werking, als verdamper voor in het stopcontact of als spray. Deze producten kunnen afzonderlijk maar ook in combinatie met elkaar worden ingezet, al naar gelang de mate van angst bij uw huisdier.

Verdere tips om de jaarwisseling zo aangenaam mogelijk te maken voor uw huisdier:
- Houd katten de hele dag binnen.
- Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie.
- Geef uw huisdier wat afleiding, zet bijvoorbeeld de radio of TV aan.
- Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken om zich te verstoppen. Geef hiervoor verschillende mogelijkheden.
- Sluit de gordijnen, zodat het dier het vuurwerk niet kan zien.
- Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Beloon het dier als het rustig is met spel, voer of aandacht. Probeer angstgedrag te negeren. Bij angstgedrag niet straffen maar ook niet troosten, met dit laatste ‘beloont’ u als het ware het angstige gedrag.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie neem dan gerust contact op met de praktijk via 0413-472650 of vraag ernaar aan de balie. Tot slot wenst Dierenartsenpraktijk Sint-Oedenrode u en uw huisdier(en) prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!