Een sprong van Lita.
Een sprong van Lita.

Lita kwalificeert zich ook op 1-meter-plank voor EJK Schoonspringen

Sport

Sint-Oedenrode - Na haar EJK-kwalificatie op de 3-meter-plank in Stockholm, heeft Lita zich afgelopen weekend in Bergen ook op de 1-meter-plank gekwalificeerd. Dit betekent dat ze zeker is van deelname op beide onderdelen.

Van 24 tot 28 april nam Lita deel aan de International Youth Diving Meet in Dresden, een prestigieus toernooi tegen alleen landenteams. Lita kwam uit voor TeamNL en begon het toernooi donderdagochtend op de 1 meter plank. Ze moest het opnemen tegen de beste springers uit 10 Europese landen en zelfs Canada en Australië. Ze was lichtelijk gespannen en dat zag je terug in haar sprongen. Sprong 5, de anderhalve salto voorwaarts met hele schroef, was helaas te kort waardoor ze met enige achterstand aan haar vrije sprongen begon. Aangezien deze 3 vrije sprongen een hoge moeilijkheidsfactor hebben en Lita juist die sprongen zeer netjes uitvoerde, eindigde ze in de voorrondes op een 9e plek met 264,95 punten, goed genoeg voor de finale die middag. In de finale doe je de vrije sprongen nog een keer en dat ging weer goed, alleen was het helaas niet voldoende om haar plek vast te houden. Ze eindigde op een 12eplek met een eindtotaal van 260,65 punten. Op Koningsdag behaalde ze tijdens haar 3 meter wedstrijd op zaterdag geen finaleplaats: met een nieuwe sprong in haar programma, de tweeënhalve salto achterwaarts gehurkt, die helaas te kort was, eindigde ze op een 18e plaats met 263,70 punten.

Niet geheel tevreden over haar prestaties in Dresden vertrok ze twee dagen later met TeamNL naar Bergen in Noorwegen. Daar nam ze deel aan de Bergen Open, ook een internationale wedstrijd met veel teams uit Europese landen en zelfs Zuid Afrika. In Bergen wilde ze laten zien dat ze veel beter kan. En dat lukte! Ze sprong zowel op de 1 meter- als op de 3 meter-plank de limiet voor deelname aan de Europese Jeugd Kampioenschappen. Op de 1 meter plank werd ze afgelopen donderdag met een puntentotaal van 286,75 verdiend tweede! De Zweedse Vilma Ekstedt won goud (289,90 pt) en het brons was voor de Noorse Isabella Felde (267,30 pt).

Vrijdag op de 3 meter liet Lita zien dat ze de tweeënhalve salto achterwaarts gehurkt weldegelijk beheerst. Ze scoorde 46,20 punten voor deze sprong en pakte met een ruime voorsprong het goud met een puntentotaal van 320,05 punten, dat is maar liefst 56,35 punten meer dan een week eerder in Dresden met hetzelfde sprongprogramma. Het zilver en brons gingen naar de Zweedse springsters Vilma Ekstedt (303,55 pt) en Zoe Lundin (297,40 pt).

Met twee welverdiende medailles en twee internationale ervaringen rijker, gaat Lita zich nu voorbereiden op het NJK in juni en het EJK in Polen die in juli plaatsvindt. Deze internationale ervaring zou niet mogelijk geweest zijn zonder de financiële steun die Lita krijgt van enkele Rooise ondernemers. Ze wil deze ondernemers dan ook graag via deze weg nogmaals bedanken!

Afbeelding