De sportraad is er voor iedere vereniging.
De sportraad is er voor iedere vereniging.

Sportraad Meierijstad slaat andere weg in

Sport

Sint-Oedenrode - De Sportraad Meierijstad wil dit jaar een andere weg inslaan. Sinds de oprichting van de sportraad zo’n zeven jaar geleden, was het vooral een intermediair tussen sportverenigingen en de gemeente. Maar er zijn tegenwoordig ook veel individuele mensen die in de openbare ruimte sporten en bewegen. Daarnaast zijn er ook steeds meer commerciële instellingen die de mogelijkheid om te sporten aanbieden. Ook voor die sporters wil de sportraad wat betekenen. In gesprek met Ad van Acht en Robert Barclay, twee Rooise bestuurders van de Sportraad Meierijstad.

Door: Hans van den Wijngaard

“Zoals elke organisatie zich regelmatig moet afvragen wat haar bestaansrecht is, zo heeft dat ook de Sportraad Meierijstad gedaan. Tijden veranderen en daarmee ook behoeften. Daarnaast vindt de Rijksoverheid dat te veel Nederlanders onvoldoende bewegen en stelt daarom geld beschikbaar om dat te veranderen. Streven is om van de circa 50% mensen die nu sporten of bewegen in 2040 op 75% te komen. Met dat in het achterhoofd hebben wij over onze rol nagedacht”, vertelt voorzitter Ad van Acht.

Niet voor individuele problemen
In de Stichting Sportraad Meierijstad komen nagenoeg alle sportverenigingen van Meierijstad samen. De aangesloten verenigingen vormen samen de contactraad en hebben twee keer per jaar overleg met het bestuur. Met de informatie die het bestuur ontvangt kan deze namens de verenigingen bij de gemeente aankloppen. “Dat wil zeker niet zeggen dat de sportraad een doorgeefluikje voor verenigingen is”, vullen Van Acht en Barclay aan. “Voor individuele problemen die een vereniging heeft, kunnen en moeten verenigingen zelf met de gemeente in overleg treden. Maar als wij een bepaalde trend zien die meerdere verenigingen ervaren, dan willen wij die spreekbuis zijn, zoals in 2022 met de hoge energiekosten die ook de verenigingen raakten.”

“|Steeds meer verenigingen kwamen alleen maar naar de contactraad als er iets op de agenda stond dat hen direct aanging.

Adviesraad sport en bewegen Meierijstad
Ondanks dat de Sportraad Meierijstad veel werk voor en namens alle verenigingen doet en heeft gedaan, nam de opkomst bij de vergaderingen toch af. Van Acht vertelt: “Door corona zijn we lang niet met de contactraad bij elkaar geweest. Steeds meer verenigingen kwamen alleen maar naar de contactraad als er iets op de agenda stond dat hen direct aanging. Daarom hebben we ons toen zelf de vraag gesteld of we nog wel de juiste dingen doen?” Barclay vult aan: “als sportraad zijn we een spreekbuis voor de verenigingen. Maar we willen er voor alle sporters zijn en ook denken we graag mee over hoe de overheidsdoelstelling om 75% van de mensen te laten bewegen haalbaar is. Daarvoor moet er meer gebeuren dan een briefje bij iedereen in de bus stoppen. Denk daarbij aan het aanpassen van infrastructurele voorzieningen die het aantrekkelijker maken om te lopen of fietsen in plaats van de auto te pakken.”

Al die nieuwe ontwikkelingen bij elkaar waren voor het bestuur van de sportraad aanleiding om de deelnemers eind november bij te praten. Daarbij is voorgesteld om de sportraad te hervormen tot de ‘Adviesraad sport en bewegen Meierijstad’. Om die adviesraad functioneert een platform, een soort contactraad in een andere samenstelling, van mensen die op de een of andere manier bij sport en bewegen betrokken zijn. Dat kunnen (oud)bestuursleden van een vereniging zijn, maar ook mensen die beroepshalve veel met sport of bijvoorbeeld gezondheid bezig zijn. Het is de bedoeling dat het platform een vaste bezetting heeft van 20-25 mensen, die desgewenst tijdelijk kan worden aangevuld met mensen met specifieke expertise. “Wij verwachten dat de informatie-uitwisseling op deze manier beter geborgd zal zijn en dat de Adviesraad zijn adviesrol goed kan invullen. We zijn nu bezig met het opstellen van functieprofielen voor zowel de leden van de Adviesraad als voor de leden van het platform. We hopen de eerste helft van dit jaar de hele organisatie in te kunnen richten en te bemensen, zodat we dan na de zomervakantie aan de slag kunnen”, legt Van Acht uit en vervolgt: “We hebben hierover met de gemeente gesproken en die staat positief tegenover het plan. Ook de verenigingen die we eind november hebben geïnformeerd waren gematigd positief, maar zij hoorden het verhaal toen ook pas voor het eerst. Dat zij het allemaal nog even in moesten laten dalen is dan ook logisch. Maar al met al verwachten we dat de huidige contactraad in zal stemmen met de voorstellen”.

Volgende week deel II over de toekomst van sportverenigingen.