Jeske Buytels (11), Sebas (11) en Morris (9) de Bruin en Bas Verhagen (21)
Jeske Buytels (11), Sebas (11) en Morris (9) de Bruin en Bas Verhagen (21)

Rooise WK-gangers gaan ervoor

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Ons dorp is rijk aan sporters. Zo woont er veel BMX-talent. Ondanks dat er geen baan in Sint-Oedenrode ligt, weerhoudt dit jonge talenten niet om de sport te beoefenen. In totaal gaan er deze maand vier(!) Rooise BMX-talenten naar het WK in Amerika.

Door: Freek Vervoort

Jeske Buytels (11), Bas Verhagen (21) en Morris (9) en Sebas (11) de Bruin reizen allemaal af naar Rock Hill in South-Carolina. Op 12 mei vindt daar het WK BMX plaats. De jonge talenten gaan er alles aan doen om hier goed voor de dag te komen. “We rijden allemaal in verschillende categorieën en willen daarin optimaal presteren. Ik zelf rijd in de juniorenklasse van 17 t/m 24 jaar”, schiet Bas uit de startblokken. “Boven de 24 kom je bij de senioren.” Jeske en Morris rijden in de categorie voor 12 jaar. “Maar ik dan natuurlijk bij de meisjes en hij bij de jongens, dat is wel een verschil”, legt Jeske uit. De kleinste van het stel mag nog in een categorie jonger deelnemen. Deze klasse heet boys 10.
De voorbereiding is voor de deelnemers allemaal wat anders. Zo reizen ze niet met zijn allen die kant op. Morris en Sebas plakken er een vakantie aan vooraf. “Wij gaan eerst rondtoeren in Amerika en trainen dan op verschillende plaatselijke banen. We eindigen dan in Rock Hill. Deze kans krijg je natuurlijk niet vaak, dus dit is superleuk. Mijn voorwiel moest wel in papa’s koffer, anders ging het allemaal niet passen, haha”, lacht Sebas. Bas en Jeske reizen later pas af naar Amerika.

De ambitie van iedereen is groots, maar ze weten ook dat het moeilijk wordt. Er zijn veel deelnemers en tijdens het rijden kan er van alles gebeuren. “Het is echt een momentopname. Je hoeft er maar afgereden te worden en je bent klaar. Gelukkig gaat het eerst om drie manches waarin je punten moet halen. Bij voldoende punten ga je door naar de volgende ronde. Dan begint de afvalrace echt. Vanaf dan moet je zorgen dat je bij de eerste vier zit om door te gaan”, aldus Bas, de oudste van dit stel. “Mijn doel is om de finale te halen. En ik denk dat dit ook realistisch is.”

Morris hoopt ook de finale te halen, maar weet dat het lastig gaat worden. “Het ligt gewoon heel erg aan hoe je ingedeeld wordt. Bij een moeilijke bak wordt het heel lastig.” Zijn broer is nog voorzichtiger. “De achtste finale zou al heel mooi zijn. Ik heb niet zo’n goede start dus dan begin je al achteraan. Hopelijk gaat het goed!” Jeske droomt op haar beurt groot. “Ik wil wereldkampioen worden. Dat lijkt me wel leuk, haha. Maar met een finale ben ik ook heel blij.” De laatste keer werd ze in de kwartfinale uitgeschakeld.

Wanneer ze terugkomen van het WK staan het NK en EK al weer snel op het programma. Voorlopig kunnen de talenten dus vooruit en fietsen voor de prijzen. De spectaculaire sport beoefenen ze dan wel niet in Rooi (wel in Schijndel, bij FCV d’n Urste), maar ondanks dat hopen zij toch echte Rooise wereldkampioenen te worden.