Dieke straalt in haar appartement.
Dieke straalt in haar appartement. Foto:

Wonen aan de Borchgrave: ‘Mensen zijn in shock als ze zien hoe groot het is’

Human Interest

Sint-Oedenrode - Aan de Borchgrave in hartje Sint-Oedenrode woont Dieke Gordijn pas net een week. De straat is al vele jaren een hoofdpijndossier voor het centrum van Rooi. Veel leegstand, slechts sporadisch een invulling en dan ook nog eens tijdelijk. Inmiddels worden er appartementen gebouwd en eentje is er zelfs al klaar. Daarin woont Dieke nu. Haar opa heeft geholpen met de zoektocht en nu zit ze helemaal op haar plek.

De zoektocht

Dieke heeft haar hele leven al midden in het dorp gewoond en wilde er eigenlijk ook niet weg. Toen ze in Oostenrijk was voor werk kwam haar opa met het goede nieuws dat ze aan de Borchgrave woningen aan het bouwen waren. Dieke wist op dat moment niet zo goed wat ze moest doen met het nieuws, maar al snel kwam ze erachter dat dat een perfecte plek voor haar en haar vriend zou zijn. Het stel woonde eerste aan het Kofferen. Toen zij te horen kregen dat ze daar weg moesten, begon de zoektocht naar een nieuw huis. “We hadden niet heel veel haast, dus toen opa met dit appartement kwam, ging het allemaal heel snel. Dat was echt top voor ons’, glundert de geboren Rooise. Lachend vertelt ze over het feit dat ze geluk heeft gehad en dat het met de juiste connecties allemaal net wat makkelijker gaat.

Een pareltje
Dieke is ongelofelijk blij met haar nieuwe huis. Ze noemt het zelf een pareltje. “Een huis als dit kom je niet vlug tegen in Rooi”, vertelt ze. De reacties die ze op haar nieuwe onderkomen krijgt, zijn volgens haar echt heel erg grappig. Dieke lacht en vertelt dat iedereen die haar huis binnenkomt in shock is over hoe groot het eigenlijk is. “Mensen verwachten niet dat het zo groot is, omdat het er van buiten niet zo naar uit ziet.” Ook is het geestig om de reacties te zien van mensen die voorbij lopen. Zij kijken met volle verbazing naar binnen, want er zit normaal nooit iets in deze panden. 

De Borchgrave woningen
In januari is de bouw van de woningen aan de Borchgrave gestart. Er komen in totaal drie appartementen naast elkaar. Dieke en haar vriend hebben een woning met een oppervlakte van 70 vierkante meter. De inrichting van haar woning heeft ze heel slim bedacht. Er zit namelijk een soort kuil in de begane grond. Daarin heeft ze een gezellige en knusse huiskamer gemaakt. De keuken, eetkamer en badkamer zijn ook op de begane grond. Een trapje omhoog en je staat zomaar ineens in de slaapkamer. Dieke laat zien dat in de slaapkamer een opbergruimte zit, waardoor je eigenlijk een soort zoldertje krijgt. “Alles is erg praktisch en we hebben veel meer ruimte dan de meeste mensen denken”, zegt Dieke.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding