Tiny Toonen en Jan Soetens (r) zijn twee enthousiaste vrijwilligers bij Kopie en Print
Tiny Toonen en Jan Soetens (r) zijn twee enthousiaste vrijwilligers bij Kopie en Print Foto: JMM_(Hans) van den Wijngaard

D’n Einder: Kopie en Print een vreemde eend in de bijt?

Zorg en Welzijn

Meierijstad - Het afgelopen jaar stond voor D’n Einder in het teken van de verhuizing naar de nieuwe locatie aan de Eversestraat. Dit jaar staat het vijfentwintigjarige bestaan centraal voor het Rooise kringloopcentrum. Twee heugelijke momenten die voor DeMooiRooiKrant aanleiding waren om een aantal afdelingen en vrijwilligers van D’n Einder uitgebreid aan het woord te laten. Deze week staan we stil bij de Kopie- en Printshop.

“Wij hebben hier uitgebreide mogelijkheden om voor verenigingen, particulieren en kleine bedrijven het kopieerwerk te verrichten”, vertellen Jan Soetens en Tiny Toonen. Jan en Tiny zijn twee van de zo’n tien vrijwilligers die bij Kopie en Print werken. “Wanneer het om oplages tot zo’n 250 stuks gaat, kunnen wij meestal voor een aantrekkelijke prijs het kopieer- en printwerk voor deze doelgroep verzorgen. Omdat we allemaal vrijwilligers zijn, hoeft de klant alleen de kopieerkosten af te rekenen. Bij grotere oplages zijn drukkerijen vaak goedkoper dan wij. Zij hebben machines voor grote aantallen en geven dan in tegenstelling tot ons vaak een kwantumkorting. Wij doen niet aan kortingen, een print kost een vastgesteld bedrag en dat is wat de klant moet afrekenen. Of die nu één printje of duizend afdrukken wil hebben. Het enige waar we wat mee kunnen doen, is het afdrukken op A3-formaat, daar halen we twee A4-tjes en zelfs vier A5-jes uit. Dat scheelt natuurlijk wel in de prijs.” Dat D’n Einder een kopie- en Printshop heeft is uniek voor een kringloopcentrum. Maar wie de geschiedenis van D’n Einder kent, die weet dat ‘ontmoeten’ het primaire doel van D’n Einder was. Om dat ontmoeten mogelijk te maken, moesten er ook inkomsten zijn. De werkplaatsen en de winkel waren twee inkomstenbronnen en ook de Kopie- en Printshop werd bij toeval een loot aan de stam van D’n Einder. Tiny Toonen vertelt: “Robert de Haan was de grote gangmaker van het kopiëren en printen bij D’n Einder. Robert werkte vanuit de kelder van de Goede Herderkerk en werkte vandaaruit vooral voor de parochie en verenigingen. Hij stelde voor om zijn activiteiten met vrijwilligers vanaf D’n Einder voort te zetten. Dat bleek een gouden zet, zoals nu bijna vijfentwintig jaar later wel is bewezen”. Jan vult aan: “Robert was grafisch opgeleid en hij heeft ons allemaal veel geleerd. We zijn dan wel vrijwilligers, maar intussen allemaal voorzien van een ruime ervaring. De vrijwilligers van het eerste uur hebben het vak, zonder uitzondering, allemaal van Robert geleerd en intussen leren we veel van elkaar. We hebben inmiddels een redelijk grote multifunctional in huis. Die kan op verschillende formaten en papiersoorten printen en kopiëren. Maar de machine kan ook complete boekjes printen en nieten. Dat betekent natuurlijk wel dat niet iedereen zomaar met die machine kan werken”, leggen Tiny en Jan uit. “In tegenstelling tot de printer thuis, kan er heel veel worden ingesteld. Dat is ook nodig, want bijvoorbeeld bij een boekje is het wel prettig als de bladzijdes na het printen in de juiste volgorde doorlopen. Omdat allemaal netjes in te stellen, hebben we ook verschillende software in huis die ons daarbij helpt. Een goed geniet of ingebonden boek komt niet zomaar uit de printer rollen.”

De vrijwilligers van Kopie en Print zien hun taak breder dan alleen een printje maken. “Natuurlijk kunnen we gewoon iets afdrukken of kopiëren ”, vervolgen Tiny en Jan. “Maar als we zien dat er in het originele bestand een foutje zit, dan passen we dat aan. Het zou zonde zijn om een fout honderd keer terug te laten komen. Dat vinden we zeker een pluspunt van D’n Einder, we horen vaak genoeg dat commerciële printservices helemaal niet op de inhoud letten. Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat als een klant van ons een zodanig grote opdracht heeft, die bij ons duurder zou zijn dan bij een marktpartij, te helpen. We bemiddelen dan met een drukker waarvan wij weten dat die goedkoper kan werken dan wij. Onlangs heeft een klant van ons zo nog een aanzienlijk bedrag bespaard.”

Net als bij andere afdelingen bij D’n Einder heeft ook de Kopie- en Printshop op het moment meer werk dan vrijwilligers. Als het u leuk lijkt om bij Kopie en Print mee te helpen, dan kan het zeker interessant zijn om een keer tussen 9:00 en 11:30 uur van maandag tot en met vrijdag binnen te lopen. Ook wanneer u print of kopieerwerk hebt, kunt u op deze tijden terecht. Aanleveren van printwerk kan ook via kopie@deneinder.nl.

Tiny Toonen en Jan Soetens (r) zijn twee enthousiaste vrijwilligers bij Kopie en Print