Anneke (r) en Petra zijn twee van de beheerders van de winkel bij D'n Einder
Anneke (r) en Petra zijn twee van de beheerders van de winkel bij D'n Einder Foto: JMM_(Hans) van den Wijngaard

D’n Einder: werken in de winkel is veelzijdig en iedereen kan het

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Het afgelopen jaar stond voor D’n Einder in het teken van de verhuizing naar de nieuwe locatie aan de Eversestraat. Begin december kon heel Rooi en ieder ander die het wilde zien, kennismaken met D’n Einder en haar vrijwilligers. De afgelopen en komende maanden belichten we in deze krant een aantal afdelingen van D’n Einder. Vandaag praten we met Petra Vervoort en Anneke Middelberg, die samen met nog drie andere vrijwilligers de kringloopwinkel beheren.

Op de vraag welke taken er zoal bij de beheerder van een kringloopwinkel horen, antwoorden Petra en Anneke: “heel veel. Eén keer per maand komen de vijf beheerders van de winkel bij elkaar om de werkzaamheden voor de komende periode te bespreken. Daarbij moet je onder andere denken aan verschillende acties. Zo staat bijvoorbeeld deze maand in het teken van het glas. Alle producten die op de een of andere manier met glas te maken hebben gaan met korting de deur uit. Maar ook proberen we deze maand nog een deel van onze winterkleding in de ’uitverkoop’ te doen. Daarnaast volgen we trends in de media, zodat we ons aanbod zo goed als mogelijk kunnen aansluiten bij de wensen van onze klanten, denk aan oktober als woonmaand. Daarbij zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de spullen die bij ons worden aangeboden, we zijn en blijven tenslotte een kringloopwinkel”.

Net als de andere vrijwilligers die we eerder in deze serie over D’n Einder spraken, zijn ook Petra en Anneke maar wat blij met de nieuwe locatie. “Deze ruimte is veel overzichtelijker en we merken ook dat er meer klanten komen. Er worden ook meer spullen gebracht”, vertellen Petra en Anneke. “Ook zijn de klanten veranderd, dat loopt niet precies één op één samen met de verhuizing. Die trend was al langer zichtbaar, de tijd dat er alleen mensen met een kleine portemonnee bij D’n Einder kwamen is al lang voorbij. We zien ook mensen in de winkel, die duurzaam willen zijn en daar met het kopen van gebruikte spullen invulling aan willen geven. Verder is er een grote groep mensen, die hier komt voor een babbeltje. Het ontmoeten, daar is D’n Einder ooit voor opgericht en het is mooi om te zien dat die oorspronkelijke gedachte nog steeds springlevend is”.

Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Het is een terugkerend onderwerp bij elk interview dat we bij D’n Einder hebben, ook in de winkel is dat niet anders. “Als er mensen zijn, die het leuk vinden om een paar uur per week in onze winkel te helpen, dan zijn die van harte welkom”, laten de twee dames weten. “Eigenlijk kan iedereen wel wat in de winkel doen en strenge eisen hebben we niet. Natuurlijk moet je wel een klantgericht karakter hebben, maar dat is dan ook echt de enige eis. De werkzaamheden in de winkel zijn heel divers, het is natuurlijk wel gemakkelijk als je nog goed ter been bent. Toch heeft de ervaring geleerd dat mensen die wat minder mobiel zijn zeker ook iets in de winkel kunnen doen, denk bijvoorbeeld aan de kassa”.

Er gaat niets verloren
In elke winkel is het streven om datgene dat binnen wordt gebracht ook weer te verkopen. Dat is bij D’n Einder niet anders dan bij een commerciële winkel. De werkelijkheid is anders, er zijn altijd wel onverkoopbare producten. “Ja, ook dat overkomt ons weleens. Ooit staat een product al maanden in de winkel en is er echt niemand die het wil hebben. Het wil dan nog wel eens helpen om de prijs te verlagen. Maar het gebeurt ook wel dat we die spullen en dan hebben we het vooral over kleding, bijvoorbeeld aan ‘Meierijstad helpt Oost-Europa’ geven. Niet omdat het rommel is, maar omdat er niemand is die het wil kopen. Op die manier kunnen we er dan toch nog iemand gelukkig mee maken”, zo sluiten Anneke en Petra af.