Erik van Aarle.
Erik van Aarle. Foto: Jos van Nunen

Serviceclub Rooi is er om Rooise mensen te helpen en doelen te bereiken

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - De Serviceclub Rooi is er om mensen te helpen. Daarbij ligt de nadruk op mensen uit Sint-Oedenrode, maar als er goede redenen zijn om buiten Rooi te helpen dan draagt de serviceclub daar ook graag aan bij. Na de oproep in DeMooiRooiKrant van enkele weken geleden aan verenigingen om over zichzelf te vertellen, meldde ook Serviceclub Rooi zich bij ons.

Erik van Aarle is president van de Serviceclub Rooi. “Ja, we noemen het president, maar het is gewoon voorzitter”, relativeert Erik. “Ons doel is om middelen bij elkaar te brengen zodat we andere mensen kunnen helpen. Daarvoor organiseren we verschillende activiteiten en met de ‘winst’ die we daarmee maken helpen we anderen. Omdat we een Rooise organisatie zijn en geen bovenliggende structuur hebben, kunnen we vrij snel schakelen en zijn we ook vrij om zelf te bepalen wie we helpen en hoe we dat doen. Daarbij kijken we wel wat soortgelijke clubs elders voor ideeën bedenken en als die goed zijn, dan gebruiken we dat concept geheel of deels. Natuurlijk zijn er wel normen en voorwaarden, want als er iets is dat we niet willen, dan is dat wel willekeur bij het helpen van mensen”.

“Net als iedereen heeft de Serviceclub Rooi door corona zich de afgelopen twee jaar veel minder kunnen laten zien”, vervolgt Erik. “Minder dan normaal en minder dan dat we zelf wilden. Maar een activiteit die gewoon door is gegaan en die ook heel zichtbaar is voor iedereen is het steunen van de voedselbank. In de aanloop naar Kerstmis vragen onze leden op zaterdag bij elke Rooise supermarkt al jaren het winkelende publiek om één houdbaar product te kopen en dat via de Serviceclub aan de Voedselbank te schenken. Ook dit jaar doen we dat weer en staan we op zaterdag 17 december bij alle supermarkten, zodat de voedselbanken met Kerstmis iets extra’s kunnen doen voor de mensen die op hen zijn aangewezen. Maar ook overwegen we om de Mosselavond weer nieuw leven in te blazen. Ook de jaarlijkse golfdag wordt weer opgepakt in het komende jaar, dat is dan alweer voor de 25e keer”.

Hoewel de nadruk voor de Serviceclub Rooi ligt op het helpen van mensen uit Rooi, wil dat niet zeggen dat deze club niet over de gemeentegrenzen kijkt. Zelfs landsgrenzen zijn geen beletsel voor de Serviceclub. “Onlangs hebben we besloten om pater Pushpa Raj uit het Indische Gunturu te helpen. Natuurlijk zit daar zeker een Roois tintje aan. Iedereen in Rooi kent pater Pushpa. Pushpa was jarenlang actief in de parochie van de Heilige Martinus en heeft voor veel Rooise mensen veel gedaan en betekend. Nu leidt hij onder andere een school in zijn nieuwe standplaats. Die school heeft achthonderd leerlingen en vier toiletten. Hij heeft via Lambert Verhoeven gevraagd of er nog vier toiletten bij kunnen komen. Dat gaan we als Serviceclub nu mogelijk maken”, vertelt Van Aarle.

Andere activiteiten waaraan Serviceclub Rooi op de één of andere manier een bijdrage heeft geleverd zijn onder andere het Hospice in Dommelrode. Maar ook de stichting Meierijstad helpt Oost-Europa kon al rekenen op hulp van de heren van de Serviceclub Rooi. Heren? “Ja heren, het lidmaatschap voor de Serviceclub staat alleen open voor heren”, legt Erik uit. “Dat is zo ontstaan en dat willen we ook niet veranderen, maar het is zeker zo dat onze echtgenotes en partners ook achter de schermen een heel belangrijke rol spelen en veel werk verrichten. Daarnaast hebben we elke maand een thema-avond en daar gaat de wederhelft altijd mee. De dinervergadering die ook elke maand wordt gehouden is daarentegen alleen voor onze leden”.

In tegenstelling tot veel andere verenigingen is het niet mogelijk om ‘zo maar’ lid te worden van de Serviceclub Rooi. Leden van de Serviceclub dragen zelf hun aspirant-leden voor, je wordt gevraagd of je lid wil worden”, vertelt Erik. “Daarbij kijken we naar mensen die via hun netwerk en/of op een andere manier een bijdrage kunnen leveren aan het helpen van mensen en waarvan we denken dat ze bij ons passen”.

Bent u benieuwd naar het werk van de Serviceclub of kent u iemand die wel wat hulp zou kunnen gebruiken, kijk dan eens op de website www.serviceclubrooi.nl.